Marko Jagodić Kuridža: Cibona izazov karijere

Milan Zubović
Marko Jagodić Kuridža: Cibona izazov karijere

Verujem da je ugovor sa Cibonom izazov karijere i dobio sam ponudu koja se ne odbija. Zadovoljan sam ugovorom, nije tu bilo mnogo mudrovanja i odmah sam je i prihvatio, izjavio je srpski košarkaš Marko Jagodić Kuridža, koji je u jednom dijelu karijere branio boje banjalučkog Borca.

* GLAS: Prelazak u Cibonu iznenadio je mnoge ljubitelje košarke. Kako ste Vi vidjeli taj transfer?

JAGODIĆ KURIDžA: Sigurno da je prelazak u Cibonu veliki iskorak u mojoj karijeri, jer je tim iz Zagreba, uz Partizan i Crvenu zvezdu, jedan od najvećih klubova u bivšoj Jugoslaviji. Još sam pod određenim utiskom, ali čvrsto stojim na zemlji.

* GLAS: Prošle sezone bili ste najkorisniji igrač (MVP) šampionata BiH sa prosječnim učinkom od 19,8 poena i 11,9 skokova po susretu. Da li je ovo neka vrsta nagrade za te partije?

JAGODIĆ KURIDžA: Svake sezone igrao sam sve bolje i bolje. Mislim da sam postao zreliji kao košarkaš pa je tako stigao poziv Cibone da pojačam njihove redove. Verujem da je izazov karijere i dobio sam ponudu koja se ne odbija. Zadovoljan sam ugovorom, nije tu bilo mnogo mudrovanja i odmah sam je i  prihvatio.

* GLAS: Krajem prošle sezone spekulisalo se da ćete pojačati redove Igokee. Koliko je bilo istine u tome?

JAGODIĆ KURIDžA: Istina je da me je krajem prošle sezone tražila Igokea i pričao sam sa trenerom Draganom Bajićem, a u jednom trenutku bio sam veoma blizu dolaska. Nažalost, naši se planovi nisu poklopili, ali sam im zahvalan što su pratili moj rad i bili zainteresovani za mene, pogotovo sada kada ponovo igraju u Jadranskoj ligi, što je daleko veći izazov od nastupa u Ligi BiH.

* GLAS: Da li je bilo ponuda iz najvećih srpskih klubova Crvene zvezde i Partizana?

JAGODIĆ KURIDžA: Bilo je interesovanja onih manjih klubova koji nisu imali neke velike ambicije, ali se ponuda Cibone nije mogla odbiti. Generalno veliki problem u Srbiji je taj što sasvim slabo ili bolje reći nikako ne prate košarkaška dešavanja u BiH i sasvim slabo su upoznati sa kvalitetom lige, kao i igračima koji tu igraju, pa je teško tim putem stići do onih "najvećih".

* GLAS: Kako je došlo do prelaska u Cibonu?

JAGODIĆ KURIDžA: Jedan od najzaslužnijih za moj prelazak u zagrebački tim je bivši trener "vukova" Jasmin Repeša koji je često dolazio u Čapljinu i primetio me tokom utakmica. Na njegovu preporuku otišao sam u Zagreb, a novi trener ekipe Veljko Mršić, koji je takođe nekoliko puta bio na utakmicama Čapljine, bio je zadovoljan tako da smo se lako dogovorili o saradnji.

* GLAS: Pošto ste rođeni u Zadru, da li to znači da ćete biti tretirani kao domaći igrač?

JAGODIĆ KURIDžA: Srbin sam po nacionalnosti, ali imam srpsko i hrvatsko državljanstvo, tako da se u Ciboni neću tretirati kao strani igrač.

* GLAS: Pošto ste postali prvi srpski košarkaš koji je zaigrao za Cibonu polije rata, ima li straha od nekih neprijatnosti u Zagrebu?

JAGODIĆ KURIDžA: Nikad nisam ni pomislio da ću biti prvi Srbin poslije rata koji je zaigrao za Cibonu i mislim da neću imati problema u novoj sredini. U suštini sve se svodi na to kako se postavite prema navijačima, klubu i igri. Recimo, ako igrate loše i u nekom srpskom klubu navijači će vam zviždati i svašta vam govoriti sa tribina, a ista je situacija i u drugim klubovima. Gde god da igrate uvek ima loših ljudi koji te prozivaju, ali se od toga isključim pa me uopšte ne dotiče, nego sam baziran na dešavanja na parketu. Gledaoci su ti koji su platili kartu i došli da gledaju svoj tim i mislim da imaju pravo da upućuju kritike igračima za nedovoljno zalaganje i loše partije. Već sam igrao za Čapljinu gde su Hrvati većina i nisam imamo nikakvih neprijatnosti tako da se nemam straha od nastupa u ekipi iz Zagreba.

* GLAS: Koliku minutažu očekujete u debitantskoj sezoni u "vukovima"?

JAGODIĆ KURIDžA: Cibona je mene dovela kao "bek ap" igrača i svestan sam da neću biti nosilac igre. Ono čime bih bio zadovoljan je između 15 i 20 minuta po utakmici i to je ono čemu se nadam i čime bih bio prezadovoljan.

* GLAS: Prošla sezona bila je odlična za Vas. Da li je bilo poziva za igranje u nekoj reprezentaciji s obzirom na to da imate dvojno državljanstvo?

JAGODIĆ KURIDžA: Bilo je nekih kontakata i ponuda od rukovodstva bh. saveza, ali nikad nismo ozbiljnije razgovarali. Moj je problem što nemam nikoga iz BiH pa ne mogu po osnovu toga da dobijem državljanstvo, a pošto već imam dvojno, srpsko i hrvatsko, verovatno bih se morao odreći jednog. U svakom slučaju, drago mi je što su zapazili moje igre mada nikad se ne zna šta budućnost može doneti.

Prezime

* GLAS: Većinu ljubitelja košarke zbunjuje Vaša dva prezimena koja nosite. Koje je "pravo", a koje "dodato"?

JAGODIĆ KURIDžA: Moje prezime je Jagodić, dok je Kuridža dodato porodičnom imenu, tako da se potpisujemo sa dva prezimena. Iako sam veći dio života proveo u Novom Sadu, rođen sam u Zadru i tamo sam počeo da se bavim košarkom. Put me poslije toga odveo u Banjaluku i Čapljinu, a sada u Zagreb.

Lična karta

Ime i prezime: Marko Jagodić Kuridža

Mjesto rođenja: Zadar

Datim rođenja: 15. maj 1987.

Visina: 204 cm

Pozicija u timu: krilo, krilni centar

Klubovi: Spartak (Subotica), Vojvodina (Novi Sad), Borac (Banjaluka), Čapljina, Cibona (Zagreb).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana