Kraj bajke Primorske

G.S.
Kraj bajke Primorske

KOPER - Bajka Košarkaškog kluba Primorska trajala je četiri godina koja je počela vrtoglavim usponom 2016. i završava meteorskim padom 2020. godine.

Ekipa iz Kopra ima rok od 15 dana da se izjasni o nastupu u ABA ligi iduće sezone, a tim potresaju veliki finansijski dugovi koji navodno dostižu brojku od milion i 600.000 evra. Slovenci bi trebalo da dostave finansijske garancije rukovodstvu regionalne lige da će završiti takmičenje, ali je to teško očekivati u ovom trenutku nakon nedobijanja licence za nastup u Prvoj ligi Slovenije iz istih razloga. Navodno, uprava kluba u pregovorima je sa investitorima iz Kine koji su spremni da preuzmu brigu o klubu mada je to na dalekom štapu i poslije samo jedne sezone u ABA ligi ekipa će vjerovatno napustiti takmičenje, a mogla bi da bude ugašena. U slučaju odustajanja od nastupa njeno mjesto popunio bi MZT iz Skoplja kao trećeplasirani tim na tabeli Druge ABA lige.

Ukoliko do toga dođe desiće se i promjene u Drugoj ABA ligi gdje će Srbija naredne godine imati četiri predstavnika. U drugi rang takmičenja biće promovisana Mladost iz Zemuna koja je prethodnih godina služila kao razvojni tim KK Partizan, a pored nje tu su još Novi Pazar, Sloboda iz Užica i Zlatibor. Pazarci su bili ispali iz drugog ranga, ali su dobili novi poziv da učestvuju.

Problemi Primorske, koja je nastala 2016. spajanjem domaćeg Koša i Lastovke iz Domžala, počeli su odmah na početku prošle sezone kada je ekipu napustio generalni sponzor Sikst (međunarodna kompanija rentakar vozila). Direktor poslovnice za Sloveniju i Hrvatsku Miha Debevc želio je udio u odlučivanju unutar uprave, a problemi su nastali kada je predsjednik Gregor Vuga odbio takvu mogućnost. Nakon toga Sikst nije obnovio sponzorstvo koje je bilo dogovoreno na kvartalni period pa je nakon dva mjeseca kašnjenja plata počeo egzodus iz svlačionice.

Primorska je napravila odličan posao u tom periodu i sa relativno skromnim timom dva puta bila šampion Slovenije da bi isti broj trofeja uzela i u Superkupu te države odnosno tri puta slavila u Kupu. Prvak Druge ABA lige bila je prošle godine nakon čega je debitovala u elitnom razredu jadranskog takmičenja.

Učesnici

ABA ligu iduće sezone trebalo bi da igraju Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP, Borac, Budućnost, Mornar, Igokea, Cibona, Zadar, Split, MZT/Primorska, Cedevita Olimpija i Krka dok bi u Drugoj ABA ligu trebalo da nastupe Mladost Zemun, Sloboda Užice, Zlatibor, Novi Pazar/MZT, Podgorica, Studentski centar, Lovćen, Sutjeska, Helios Domžale, Gorica (Hrvatska), Sparsi iz Sarajeva i Široki Brijeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana