Košarkaši Srbije protiv Letonije započinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo: “Orlovi” polijeću sa Karijem

G.S.
Košarkaši Srbije protiv Letonije započinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo: “Orlovi” polijeću sa Karijem

BEOGRAD - Sa dobro poznatim licem na klupi košarkaši Srbije započinju kvalifikacioni ciklus za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Predvođeni novim-starim selektorom Svetislavom Pešićem, koji je prvi mandat završio pobjedom protiv Argentine u finalu SP 2002. godine, “orlovi” će od 20 časova ugostiti Letoniju i biće to povratak nacionalnog tima u Beograd nakon nepunih pet mjeseci, kada je doživljen brodolom tokom predolimpijskog turnira, pa ekipa nije putovala u Tokio. Određene stvari su promijenjene od tada, a novi selektor vjeruje da će prvi korak biti siguran, iako nije mogao da računa na najbolje igrače zbog dobro poznatog “rata” FIBA i Evrolige, koja neće da mijenja kalendar.

- Očekuje nas izazovna utakmica protiv Letonije, koja ima kontinuitet, jer je tokom jula i avgusta igrala kvalifikacije i uigrana je, za razliku od nas, koji smo se skupili pre samo nekoliko dana. To je sve početak jednog novog projekta. Ono što je najvažnije, nedostatak uigranosti moraćemo da kompenzujemo jednom velikom željom, koju su igrači u ovih nekoliko dana i pokazali. To je ono što me čini zadovoljnim i optimističnim. Publika nam je veoma važna, naši navijači. Ako baš i ne igramo sa najboljim igračima koje imamo, onda hajde da svi zajedno pomognemo njima da budu još bolji i postanu najbolji - rekao je Pešić.

Kapiten Srbije Miloš Teodosić u utorak se priključio saigračima i sigurno je da će njegovo iskustvo i liderstvo imati veliku ulogu jer je čak sedam debitanata, a ni ostali nemaju pretjerano mnogo reprezentativnog iskustva.

- Ulazimo u kvalifikacioni ciklus koji će trajati gotovo dve godine, a koji zbog sistema takmičenja svaku utakmicu čini veoma važnom. Letonija ume da bude neugodna, sigurno imaju određenu prednost kada je uigranost tima u pitanju, ali sam siguran da ćemo pokazati dobru energiju i igru koja će nas dovesti do željene pobede. Praktično smo na novom početku, nadam se da će i publika to prepoznati i pružiti veliku podršku reprezentaciji - naglasio je Teodosić.

Drugi meč u ovom reprezentativnom prozoru Srbija će odigrati u nedjelju protiv Belgije u Monsu od 15 časova. 

Košarkaši

Prvobitni spisak od 24 imena Pešić je morao da skrati na 17, a otpali su oni koji igraju u Evroligi. Pred svaki meč selektor će odabrati 12 igrača koji će konkurisati za tu utakmicu. Na spisku su Jovan Novak, Dušan Ristić, Nikola Rebić, Dalibor Ilić, Aleksa Radanov, Balša Koprivica, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Nemanja Dangubić, Rade Zagorac, Alen Smailagić, Aleksa Uskoković, Nikola Jović, Nikola Đurišić i Marko Jagodić-Kuridža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana