Jelena Bruks, kapiten košarkašica Srbije, za “Glas Srpske”: Imaću šta da pokažem sinu

Milan Zubović
Jelena Bruks, kapiten košarkašica Srbije, za “Glas Srpske”: Imaću šta da pokažem sinu

Beograd - Uvek će ostati žal za finalom pred našim navijačima u našoj državi, ali nam bronzana medalja sija zlatnim sjajem, izjavila je kapiten košarkašica Srbije Jelena Bruks za “Glas Srpske”.

Srpkinje su nadigrale Veliku Britaniju u meču za treće mjesto rezultatom 81:55 i tako stigle do treće medalje u posljednjih pet godina, čime su pokazale da ih niko ne smije otpisivati prije vremena.

- Bilo je izuzetno teško jer samo mi znamo kroz šta smo prošle od početka do kraja priprema. Naši navijači, koji su nam davali podršku, bili su naša dodatna motivacija i vetar u leđa da napravimo dobar rezultat i veliko im hvala jer bez njih ne bismo mogle do odličja. Nismo želele da ih izneverimo - rekla je Bruksova.

Njen nastup na EP posebna je priča jer se porodila prije tri mjeseca i sin Mateo bio je s njom sve vrijeme, a imaće o čemu da mu priča šta je doživio kao beba.

- Za nekoliko godina moći ću da mu pokažem slike kako je bio na pobedničkom postolju sa samo tri meseca. Moj povratak na teren nije bio toliko težak jer je on izuzetna beba, dok sam veliku pomoć imala od supruga kao i svih saigračica, tako da mi je sve bilo olakšano - naglasila je Bruksova.

Grupnu fazu igrale su u Zrenjaninu, a drugi dio u “Beogradskoj areni”, a hale nisu bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

- Budimo iskreni i recimo da je ovo ženska košarka koja nije toliko popularna i ne prati se toliko u svetu. To što je naše mečeve u završnici pratilo osam hiljada ljudi je za svaku pohvalu. “Arena” je ogromna i bilo je nerealno očekivati da će biti ispunjena do poslednjeg mesta, mada bi to bilo izvanredno, ali i ovaj broj bio je sasvim dovoljan - istakla je Bruksova.

Jedan poraz na EP odnio je finale Srbiji koja je upisala tri pobjede u grupi.

- Ostaće ža­l za propuštenim finalom jer da nije bila Španija u polufinalu, verujem da bismo prošle dalje. Želele smo da im vratimo za sve poraze do sada, ali su one jednostavno dobar tim koji je godinama u vrhu i da bismo ih dobile, trebalo bi da odigramo naš najbolji meč, a da Špankinje imaju najlošiji dan. To se nije desilo i ostale smo bez finala, a onda smo smogle snage da dođemo do trijumfa i nove medalje - naglasila je Bruksova.

Sa ekipom je izborila kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju iduće godine, dok iz Srbije stižu vijesti da će se KS Srbije prijaviti za domaćinstvo kvalifikacionog turnira.

- Čula sam za to i to bi bila vrhunska stvar za nas, da na našem terenu izborimo olimpijsku vizu kao što su to muškarci uradili pre tri godine i izborili Rio. Verujem da bi to za nas bio najlepši način da se oprostimo od dresa reprezentacije jer dolaze mlađe generacije kojima smo ostavili lepe zadatke da izvršavaju i nastave kontinuitet. Imamo kvalitetnih košarkašica poput Aleksandre Crvendakić, Nevene Jovanović, Nikoline Milić... koje su izvanredne i imaju elan da preuzmu glavnu ulogu u timu - kazala je Bruksova.

Nije željela da komentariše izjave bivše saigračice i kapitena Milice Dabović koja je kritikovala rad selektora Marine Maljković.

- Ponosna sam na ekipu i na devojke koje su mi dozvolile da ih vodim jer nisam laka i jednostavna osoba (smijeh). Izdržale smo sve i neću da komentarišem nečije ispade. Naša bronza je naše zlato i govori umesto nas - kazala je Bruksova.

 

Priznanje Petrovićevoj

Srpska košarkašica Sonja Petrović izabrana je u idealni tim EP koje su zajedno organizovale Srbija i Letonija. Najbolju petorku čine još Marta Sargaj (Španija), Astou Ndur (Španija), Sandrin Gruda (Francuska) i Temi Fagbenle (V. Britanija). Košarkašica šampiona Evrope Astou Ndur izabrana je za najkorisniju igračicu (MVP) šampionata. Španija je odbranila titulu pobjedom nad Francuskom rezultatom 86:66.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana