Ivica Kralj, bivši golman Jugoslavije za “Glas Srpske”: Tumba će napraviti dobar posao sa Srbijom

Ivan Dragičević
Ivica Kralj, bivši golman Jugoslavije za “Glas Srpske”: Tumba će napraviti dobar posao sa Srbijom

Zlatibor - Nekada prvi golman reprezentacije tadašnje Jugoslavije Ivica Kralj jedan je od najpozvanijih da govori o stanju u nacionalnom timu Srbije i novom selektoru Ljubiši Tumbakoviću.

Godinama je sarađivao sa popularnim Tumbom u Partizanu gdje su zajedno osvojili veliki broj trofeja. Aktuelni predsjednik Mačve vjeruje u Tumbakovića iako je trenutak delikatan. Sposoban je da svojim iskustvom pokrene ekipu, smatra Kralj.

- Trenutak kada preuzima reprezentaciju nije jednostavan, ali pitanje je da li je ikada lako voditi nacionalni tim. Razgovarao sam s njim, ima težak zadatak, ali uopšte ne sumnjam u njega. Napraviće dobru atmosferu i rezultati će biti dobri. U prethodnom periodu bilo je i nesrećnih okolnosti. Srbija uvek ima cilj da igra na najvećim takmičenjima, sada je to Evropsko prvenstvo. Kvalifikacije nisu dobro počele, ali imamo još vremena da popravimo situaciju. Ako nam to, ne daj Bože, ne pođe za rukom, imamo i završnicu Lige nacija. Verujem da već od naredne utakmice sa Portugalijom možemo da preokrenemo situaciju i zaigramo bolje u ovim kvalifikacijama - rekao je Kralj za “Glas Srpske”.

Najljepši period golmanske karijere vezuje ga za reprezentaciju i Partizan. Kao što nacionalni tim ima svoje probleme, tako i “crno-bijeli” boluju na neki drugi način. Bivšu jedinicu Partizana ne napušta optimizam i vjeruje da će klub iz Humske izaći iz teške situacije. Pozdravlja imenovanje Save Miloševića za trenera, a osvojen trofej u Kupu pokazuje da je to bio dobar potez.

- Rezultati nisu bili kao što svi očekujemo, ali karakteristika velikih klubova je da se izdignu iz problema. Biće još pojačanja koliko imam informacija i očekujem bolji Partizan. Zvezda je na papiru favorit, ali očekujem veliku borbu. Savo i ja smo živeli zajedno, bili smo cimeri. Iz fotelje je prešao na klupu i to je potpuno druga priča. Trebalo je imati petlju u tom momentu uzeti Partizan koji je bio u nezavidnoj situaciji. Konsolidovao je ekipu, osvojio Kup i napravio dobar posao za nekoliko meseci. Sada je bitno da se napravi dobar prelazni rok. Želim mu sreću u narednoj sezoni - rekao je Kralj.

Prisjetio se i svojih igračkih dana. Njegovoj generaciji je tako malo nedostajalo da ostvari veliki rezultat na velikim takmičenjima. U Francuskoj su “plavi” zaustavljeni u osmini finala, a imali su kvalitet za mnogo više. Dvije godine kasnije doživjeli su blamažu na Evropskom prvenstvu i to je nekako bio kraj snova te sjajne ekipe.

- Neprijatne i ružne trenutke ne spominjem i trudim se da ih zaboravim, ali su smešteni negde u glavi i služe kao opomena i podsetnik. U reprezentaciji je uvek bilo lepo. Pamtim sve nastupe na velikim takmičenjima. Od klupskih uspeha izdvajam naravno ulazak u Ligu šampiona sa Partizanom - izjavio je Kralj.

Te 2003. godine svi kojima su crna i bijela boja bliske srcu uzvikivali su “živio Kralj”.

- Uzvikivao je ko je smeo (smijeh). Nije baš bilo monarhistički. Bilo je to lepo vreme, prvi ulazak u Ligu šampiona. Svi koji vole Partizan pamte tu pobedu protiv Njukasla - rekao je bivši golman “crno-bijelih” koji je bio jedan od junaka tog trijumfa na “Sent Džejms parku”.

Na pitanje da li se vidi ponovo u Partizanu, jasno odgovara.

- Iz Partizana nikada nisam ni odlazio. Od 14. godine sam tamo, prošao sve lepe i teške momente. Ko je jednom u Partizanu ostaje zauvek crno-beli. Sada sam na čelu Mačve i profesionalno vodim ekipu protiv Partizana. Činim sve da napravimo dobar rezultat, a sad što je srce podeljeno to je druga stvar - ispričao je Kralj.

Dobar posao sa Mačvom

Kao predsjednik kluba iz Šapca uradio je veoma dobar posao. Mačva je mlad, ali prilično stabilan superligaš. Ovaj tim se na Zlatiboru pripremao za novu sezonu, a rad ekipe nadgledao je i prvi čovjek kluba.

- Dve godine smo u Superligi, imali smo uspešne sezone. Podmlađujemo ekipu i pokušaćemo da napravimo iskorak. Biće teško, duga je godina, a dugačak je i prelazni rok. Još dva meseca timovi imaju za dovođenje igrača. Mačva ima pozitivnu priču i realne ambicije. Zadovoljni smo kako to sve izgleda. Trenutno smo u procesu promene terena na stadionu i stavljanja drenaže. To su veoma bitne stvari za igru. Sve ide u dobrom smeru - rekao je Kralj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana