Grbić tužan i ponosan

Agencije
Grbić tužan i ponosan

Beograd - Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre koje će se naredne godine održati u Tokiju, i poraza u finalu od reprezentacije Italije sa 0:3, selektor srpskih odbojkaša Nikola Grbić, napustio je klupu “orlova”.

Odbojkaški savez Srbije potvrdio je da je sa Grbićem sporazumno raskinuta saradnja, te da će se vrlo brzo znati ime novog selektora reprezentacije Srbije. To i moraju da učine jer 20. avgusta počinju pripreme za Evropsko prvenstvo koje je na programu u prvoj polovini septembra.

- Ponosan sam na to što smo svake godine postizali dobre rezultate i za četiri godine osvojili tri medalje. I to u ovakvoj konkurenciji u svetskoj odbojci. Ali, nije išlo dalje pa smo seli i dogovorili se kako da se stvari pokrenu na bolje. Ostaje mi žal zato što neću biti sa ovim momcima kada se na Olimpijskim igrama budu borili za medalje. Od srca im želim da se nađu u toj situaciji - rekao je Grbić.

On je 2015. godine je imenovan za selektora umjesto Igora Kolakovića. Iste godine izborio je drugo mjesto u okviru Svjetske lige, da bi godinu dana kasnije Srbija sa njim na klupi osvojila svoju prvu i jedinu titulu pobjednika ovog takmičenja. Na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2017. godine Srbija je osvojila bronzanu medalju, dok su “orlovi” prošle godine, na SP u Italiji i Bugarskoj, ostali bez odličja, jer su izgubili meč za treće mjesto. Iste godine Srbija je u novoformiranom takmičenju, Ligi nacija, stigla do finalnog turnira, na kojem je osvojila peto mjesto.

- Mislim da je to nešto na šta svi treba da budu ponosni. Ja kao igrač nikada nisam osvojio zlato u Svetskoj ligi, a uspeo sam kao selektor. Ne treba zaboraviti ni bronzu na Evropskom prvenstvu, koje smo otvorili pobedom nad Poljskom pred punim fudbalskim stadionom - rekao je Grbić.

I pored dobrih rezultata na ostalim takmičenjima ipak nije uspio da odvede reprezentaciju Srbije na Olimpijske igre koje su 2016. godine održane u Rio de Žaneiru, a nije mu to uspjelo ni kada je u pitanju Olimpijada u Tokiju, čega je svjestan.

- Kada je reč o pripremama i organizaciji ovog leta, mislim da je urađeno sve kako treba. Ipak, ekipa je bila u grču. Čini mi se da je ekipa bila pod prevelikim pritiskom... Zna se da kada igramo bez emocije onda možemo da imamo problem sa bilo kim. Ove uspehe koje sam navodio ostvarili smo jer smo emocije izneli na parket - zaključio je Grbić.

 

Berlin posljednja šansa

Reprezentaciji Srbije ostala je još samo jedna šansa da izbori plasman na Olimpijadu u Tokiju. To je evropski kvalifikacioni turnir koji će se u januaru održati u Berlinu i na kojem će nastupiti osam selekcija.

Kojih osam reprezentacija će to biti, znaće se nakon Evropskog prvenstva, a trenutno se zna da će turnir biti odigran u dvije grupe, te da će se po dvije prvoplasirane igrati polufinale, a samo pobjednik finala izboriti plasman na Olimpijadu. Prema prognozama stručnjaka, najozbiljniji rivali “orlova” će biti selekcije Francuske i Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana