Dragan Bajić promovisan kao kormilar reprezentacije Sjeverne Makedonije: Selektorski posao kruna karijere

Milan Zubović
Dragan Bajić promovisan kao kormilar reprezentacije Sjeverne Makedonije: Selektorski posao kruna karijere

SKOPLjE - Prvi put u karijeri Dragan Bajić biće selektor seniorske reprezentacije. Trener Igokee sjeo je na kormilo Sjeverne Makedonije umjesto Aleksandra Todorova, koji kroz kvalifikacije nije uspio da izbori nastup na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Prema slovu ugovora Bajić bi trebalo da ostane na klupi naredne dvije godine, dok predsjednik tamošnjeg Saveza Pero Antić želi da sa sa njim napravi tim koji će biti u stanju da se domogne nekog velikog takmičenja. Finalni dogovor pao je pretprošle sedmice u Laktašima, kada je Antić bio gost na utakmici Igokee i VEF Rige.

- Antić je tada došao da razgovaramo, a nakon što mi je rukovodstvo Igokee dalo zeleno svjetlo da uporedo mogu raditi dva posla, nisam se mnogo dvoumio i odmah sam prihvatio ponudu. Sa Igokeom imam ugovor na još dvije godine i hvala upravi koja mi je izašla u susret te dala maksimalnu podršku - izjavio je Bajić za “Glas Srpske”.

Iskreno je priznao da nije očekivao da dobije poziv i preuzme nacionalnu selekciju.

- Uvijek sam se potajno nadao nekom pozivu, ali ovaj me baš prijatno iznenadio. Selektorski posao doživljavam kao krunu karijere, a poziv Pere Antića i direktora reprezentacije Todora Gečevskog kao veliko priznanje. Njih dvojica imaju blistave karijere iza sebe, tokom kojih su sarađivali sa brojim trenerima da bi onda mene izabrali da vodim reprezentaciju za koju su igrali. To je velika čast, tako da nisam mnogo vagao te mi je zadovoljstvo što ću biti na čelu nacionalne selekcije Sjeverne Makedonije. Imam dosta energije i želje da zajedno napravimo nešto dobro i kada bih mogao, ostao bih deset godina - istakao je Bajić.

Prvo iskušenje imaće tek u avgustu u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

- Makedonci nisu prošli kvalifikacije za Evro i u narednom periodu bićemo fokusirani na prvi krug kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Bila bi velika stvar da prođemo dalje, ali grupe još nisu određene, tako da je iluzorno pričati bilo šta o tome u ovom trenutku. Tek kada bude obavljen žrijeb imaćemo jasniju sliku - rekao je Bajić.

O radu prethodnog selektora nije želio mnogo da govori dok pred sobom ima jasne ciljeve kada je u pitanju selektovanje igrača.

- Ne bih se vraćao na protekli period, jer je selektor koji je na ovoj poziciji boravio prije mene imao najbolje namjere, ali u sportu nekad dobiješ nekada izgubiš. Nakon tog neuspjeha cilj je da ekipa izađe što jača i iskusnija. Zajedno sa Antićem i Gečevskim planiramo da podmladimo ekipu koliko je to moguće i pri tome ne srljamo i po svaku cijenu uvodimo mlade igrače već one koji svojim znanjem i energijom mogu doprinijeti timu. Pri tome niko od starijih igrača neće biti zaboravljen ili otpisan unaprijed te će svi imati priliku da izbore mjesto u ekipi. Cilj nam je da spojimo mladost i iskustvo - naglasio je Bajić.

Proteklih godina makedonski savez naturalizovao je američke igrače pa su Lester Bo Mekejleb i Džeremaja Mejsi, dok su sada tu Ričard Hendriks i Džejkob Vajli.

- Makedonci imaju nekoliko stranih igrača sa njihovim pasošem, mada u timu može da bude samo jedan pa ćemo vidjeti ko će se od njih odazvati pozivu. Ukoliko bude deficita na određenim pozicijama, nije isključeno da angažujemo još nekoga, ali o tome tek kasnije - kazao je Bajić.

Karijera

Trenersku karijeru Bajić je započeo u Igokei, koju je vodio u nekoliko navrata, dok je u jednom dijelu sezone 2014-15. vodio Černo more u Bugarskoj. Tokom 2014. bio je selektor juniorske reprezentacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana