Đoković podržao kampanju protiv rasizma, Davidović odgovorio

Tanjug
Đoković podržao kampanju protiv rasizma, Davidović odgovorio

BEOGRAD - Najbolji srpski teniser Novak oković podržao je na društvenim mrežama globalnu kampanju protiv rasne nepravde, na šta je lider zabranjenog neonacističkog Nacionalnog stroja Goran Davidović Firer odgovorio da “dok traje Kristalna noć u Americi, ima Srba koji to podržavaju”.

Đoković je u utorak u okviru akcije “BlackoutTusesday”, na društvenim mrežama objavio crnu fotografiju uz koju je napisao “Black Lives Matter” (Životi crnaca vrijede).

Ova akcija pokrenuta je kao podrška tamnoputim osobama širom sveta nakon što je smrt Džordža Flojda tokom policijske akcije u Mineapolisu, pokrenula talas rasnih nemira u SAD.

Davidović, koji je donedavno bio bjegunac od pravde u Srbiji, podijelio je na Tviteru objavu okovića i uz to napisao:

“Dok traje Kristalna noć u Americi, ima Srba koji to podržavaju. Da i to uđe u zapisnik... i da se ne zaboravi”.

Kristalna noć je naziv velikog pogroma Jevreja u Njemačkoj u noći 9. novembra 1938. godine. Samo tokom te jedne noći, uništeno je više od 1.500 sinagoga širom Njemačke, brojna jevrejska groblja i više od 7.000 jevrejskih radnji.

Više od 20.000 Jevreja je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore i nekolicina je prebijena na smrt dok su ostali bili primorani da gledaju. Taj događaj danas se smatra uvodom u Holokaust, u kojem je širom Evrope u Drugom svjetskom ratu ubijeno šest miliona Jevreja.

Davidović je u aprilu prošle godine oslobođen optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti na antifašističkom skupu u Domu vojske u Novom Sadu, 2007. godine, podsjeća “Blic”.

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je, poslije 12 godina krivičnog postupka, odbio optužbu protiv vođe Nacionalnog stroja, preinačivši time presudu prema kojoj je godinu dan ranije proglašen kriviim i osuđen na 14 mjeseci zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana