Danas je 164. derbi: Zvezda za titulu, Partizan za nadu

G.S.
Danas je 164. derbi: Zvezda za titulu, Partizan za nadu

BEOGRAD - Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastaće se danas (18 časova) u derbiju 30. kola Superlige, što će biti 164. put da se beogradski vječiti rivali sastaju u borbi za bodove.

Zvezda dočekuje crno-bijele sa devet bodova prednosti i pobjeda bi izvjesno donijela četvrtu uzastopnu titulu.

- Igramo kod kuće, želimo da nastavimo pobednički niz i Crvena zvezda, barem otkad sam ja trener, uvek ide na pobedu. Bićemo organizovani, inteligentni, čvrsti, ali derbi je nepredvidiv i težak za prognoziranje - izjavio je Zvezdin trener Dejan Stanković.

Trener u stručnom štabu Zvezde Nenad Milijaš očekuje da će pružiti sve što su uigravali na treninzima.

- Derbi je specifičan meč, nosi nešto svoje i ne može se porediti ni sa jednom utakmicom domaćeg prvenstva i Evrope. Detalj kako se neki igrač bude osećao u tom trenutku može i da preokrene derbi, a nadam se da će to biti u našu korist - izjavio je Milijaš.

Bivši kapiten Crvene zvezde bio je akter i jedinog vječitog derbija na “Marakani” bez publike. Milijaš ne bi imao ništa protiv da epilog bude isti i domaći slave (4:1).

- Najteže je igrati derbi bez publike. Nije euforija kakva treba da bude kada je sa navijačima. Sada smo se već navikli da igramo pred praznim tribinama, tad je bilo specifično jer se samo ta utakmica igrala bez publike. Voleo bih da se ponovi rezultat 4:1 kao iz 132. derbija, ali svaki derbi donosi nešto svoje i odlučuju nijanse i sitni detalji. Nama je bitno da smo svi spremni i zdravi. Igramo derbi kod kuće, znamo da donosi mnogo i treba ući pametne i hladne glave u utakmicu. Što se tiče želje za pobedom, to niko ne može da oduzme igračima - zaključio je Milijaš.

Napadač Dijego Falčineli s optimizmom dočekuje derbi. Kako je rekao, osjeća puno povjerenje saigrača i trenerskog tima, što mu je mnogo važno pred finiš sezone.

- Želim da pobijedimo, nije bitno hoću li ja dati gol. Uvijek hoću trijumf, posebno u derbiju koji bi nam omogućio da zatvorimo šampionski razgovor - optimista je Italijan.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević je ocijenio da će derbi sigurno odlučiti da li su “crno-bijeli” u igri za titulu ili ne:

- Mnogo smo veliki klub, ništa mi ne znači pobeda u derbiju ako ne osvojimo titulu. Mi smo Partizan, imamo više ciljeve, ne mogu se zadovoljiti pobedom nad večitim rivalom ako nismo konkurentni za naslov. Ova utakmica nam pruža priliku da donesemo neizvesnost do kraja prvenstva. Jedino nas pobeda drži u igri. Ako izgubimo, definitivno ostajemo bez šansi.

On je dodao da ga hrabri činjenica što je “parni valjak” u posljednjih nekoliko godina egal ili bolji od rivala.

- Čim smo manje gubili, automatski smo u pozitivi. Uz sve poštovanje crveno-belih i titula, oni ne mogu nikad da budu dominantni u odnosu na nas. Mora mnogo vremena da prođe, da dobije Zvezda narednih sedam ili osam derbija, pa da kaže da dominira - jasan je Stanojević.

Vezista Bibars Natho smatra da njegova ekipa mora da odigra timski kako bi slavila u 164. derbiju. Izraelac vjeruje da do trijumfa “crno-bijeli” mogu da dođu.

- Naravno da možemo da pobijedimo! Zar nismo pokazali u prošlosti da smo to sposobni da učinimo? Potrebno je da budemo u dobrom stanju i prezentujemo našu igru. Bude li tako, imamo veće šanse da slavimo - jasan je Natho.

Bez publike

Jedini derbi bez publike na “Marakani” bio je 132. okršaj vječitih rivala i odigran je 1. marta 2008. godine, kada je Crvena zvezda savladala Partizan rezultatom 4:1. Posebno se istakao dvostruki strijelac Segundo Kastiljo, a pogađali su još Dejan Milovanović i sadašnji trener u stručnom štabu Nenad Milijaš. Počasni pogodak za goste djelo je Đorđa Lazića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana