Čuveni Bora Milutinović uspjeh Srbije pripisao i “Novozelanđanima": Procvjetao šampionski pelcer

Dejan Marić
Čuveni Bora Milutinović uspjeh Srbije pripisao i “Novozelanđanima": Procvjetao šampionski pelcer

DOHA - Živa fudbalska legenda i čovjek koji je prepravio istorijske knjige svjetskih prvenstava, Bora Milutinović tvrdi da su za plasman Srbije na Mundijal u Kataru zaslužni i "Novozelanđani", sjajna generacija koja je 2015. godine pod komandom Veljka Paunovića pokorila planetu.

Predrag Rajković, Vanja Milinković-Savić i njegov brat Sergej, Miloš Veljković, Nemanja Maksimović, Marko Grujić i Andrija Živković prije šest ljeta popeli su se na fudbalski pijedestal, razgalivši tada srca nacije.

Ista sedmorka je učestvovala i u posljednjoj reprezentativnoj akciji "orlova" tokom koje je srušena Portugalija i izvađena viza za najveću smotru fudbala. Milutinović smatra da to nije slučajnost.

- Veljko Paunović i njegovi saradnici su svojim radom pomogli da danas imamo lepša fudbalska vremena. Tih sedam igrača su bili prvaci sveta. Nije slučajnost. To je bio šampionski pelcer. Temelj novih fudbalskih uspeha - počeo je Milutinović priču za "Glas Srpske".

"Orlovi" su pod dirigentskom palicom Dragana Stojkovića za kratko vrijeme vratili vjeru navijača. Ne samo igrom i rezultatima, nego i ponašanjem, timskim duhom, vjerom u sopstvene mogućnosti. Naš sagovornik vjeruje da je ovo samo početak:

- Drago mi je što će Srbija doći ovde u Katar. Uspeh je kada naša reprezentacija igra sa u najboljim ekipama planete. Nadam se da ćemo ostvariti bolji rezultat nego u Rusiji. Treba se dobro spremiti i sve ono što je do sada dobro odrađeno potvrditi na Svetskom prvenstvu.

Piksi je za sve urađeno dobio mnoge hvalospjeve, ali Milutinović u prvi plan ističe kolektiv i same fudbalere:

- Po meni, najzaslužniji su igrači. Oni su uvek na prvom mestu. Bez dobrih fudbalera ne možete stvoriti dobru reprezentaciju. Ponavljam, neki od njih su bili svetski prvaci i to je veoma bitno. Ohrabruje što imamo veliki broj fudbalera koji igraju značajne uloge Italiji, Nemačkoj, Španiji, Engleskoj... Divan je osećaj imati svoje adute u takvim ligama.

Na pitanje koji od reprezentativaca je ostavio najjači utisak tokom posljednjeg ciklusa, Milutinović je izbjegao odgovor:

- Ovo je kolektivni sport. Pričamo o timu, od 22, 23 igrača, odnosno njih četrdesetak, koliko ih bude ukupno na spisku. I svi oni su zaslužni za uspeh. Ne igra jedan, već kolektiv. Takođe, ambijent i odnos između njih i trenera u stručnom štabu igraju bitnu ulogu.

Komentarišući neke prethodne neuspjehe Srbije, čovjek koji je na mundijalima učestvovao sa pet različitih reprezentacija u prvi plan je isticao nedostatak timskog duha. Sada je situacija drugačija.

- Da, konačno to možemo da kažemo. Ali ova atmosfera treba da se održi. Divan je osećaj videti izvanredne igrače sa pravim odnosnom prema igri i dresu sa nacionalnim grbom - jasan je Bora.

Srpski navijači su poletjeli, u Kataru očekuju novi iskorak, ali naš sagovornik spušta loptu na zemlju.

- Prerano je o tome govoriti. Jedno su želje, a realne mogućnosti nešto drugo. Te mogućnosti zavise od toliko faktora. Najvažniji je u kakvom zdravstvenom stanju budu igrači. To je prvo. Drugo je žreb. Toliko je bitnih stvari i detalja koje u ovom trenutku ne možemo da predvidimo.

Milutinović je savjetnik Organizacionog odbora Mundijala i ono što je sigurno je da će svoje "orlove" u Kataru dočekati raširenih ruku, a bez sumnje, moći će da im da i korisne savjete.

- Naravno. Reč je o mojoj zemlji i to je minimalno što mogu da uradim. A ako neko bude trebao određene informacije od mene, na njih može da računa - najavio je stručnjak sa nadimkom Čudotvorac.

Planetarna smotra u Kataru biće prva sa prefiksom "zimska". Mnogi sa skepsom dočekuju početak takmičenja u Persijskom zalivu, ali Milutinović tvrdi da će sve proteći u najboljem redu i da je najveći izazov, kao i uvijek, onaj na terenu.

- Da, najveći izazov je kako pobediti. Dobro je što se ovde igra u novembru i decembru. Igrači će doći u boljem fizičkom stanju jer će iza njih biti manji broj mečeva. Uslovi na stadionima su idealni. Neće biti ni dugih putovanja. Ma, kao u snu. Sve će biti na izvanrednom nivou. Samo da fudbaleri budu zdravi i spremni.

S obzirom na malu udaljenost između stadiona i grupisanje velikog broja ljudi na malom prostoru, postoji bojazan da bi dolaskom reprezentacija i navijača mogla nastati velika gužva u Dohi i okolini. Bora, koji je organizatorima prenosio bogata iskustva sa šampionata na kojima je učestvovao, tvrdi da nema razloga za brigu:

- Organizatori rade inteligentno i ne sumnjam da će naći način da sve prođe u najboljem redu. Odlučuje mnogo faktora, a predstojeće Arapsko prvenstvo biće generalna proba za ono što sledi.

Milutinović i dan-danas sa velikim žarom radi u fudbalu. I, kada njegova savjetnička uloga u Kataru bude okončana, on ne želi da okrene leđa najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

- Da mi bog da zdravlja, slijedi novo prvenstvo, u Meksiku, Kanadi i Sjedinjenim Državama. Avantura može da se nastavi - zaključio je Milutinović.

Brazil i Francuska

Mundijal u Kataru počinje za nešto manje od godinu, sastavi reprezentacija do početka smotre se neće dramatično mijenjati, a Milutinović već sada ima svoje favorite.

- U ovom trenutku Brazil i Francuska se izdvajaju. Međutim, ne mora značiti da će tako biti i za 11 meseci. Ne treba zaboraviti ni Španiju, Belgiju, Argentinu... Ima dosta kandidata za najviši plasman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana