Braća Luković najkorisniji košarkaši 19. kola ABA lige: Uroš časti Marka zbog MVP nagrade

Milan Zubović
Braća Luković najkorisniji košarkaši 19. kola ABA lige: Uroš časti Marka zbog MVP nagrade

BEOGRAD - Prvi put u istoriji ABA lige dva brata su najbolji pojedinci istog kola.

Uroš i Marko Luković briljirali su u 19. kolu regionalnog takmičenja, a zanimljivo je da je titulu najkorisnijeg (MVP) ponio Uroš sa manjim indeksom korisnosti (38) u odnosu na Markov učinak (40). Razlog za to­ je pobjeda Uroševog Mornara protiv Crvene zvezde, dok je Markova Primorska poražena od FMP-a, a pravilo je da najbolji igrač dolazi iz pobjedničke ekipe.

- Jeste malo čudno što je Uroš bolji sa manjim indeksom, ali nije mi krivo, već je najbitnije da je MVP trofej ostao u kući. Sada će morati da časti mene i ostatak našeg društva jer se takvo priznanje ne osvaja baš svaki dana, a ujedno, bio je i lošiji. Ipak, svojom igrom zaslužio je da ponese ovo priznanje - naglasio je Marko kroz smijeh.

Da će mu titula najkorisnijeg igrača posljednje runde ABA lige isprazniti novčanik, potvrdio je i stariji brat.

- Naše društvo iz Kumodraža ima više od 20 članova pa koji od nas dvojice bude slabiji u međusobnom duelu, plaća ručak ostalima. Sada je malo specifična situacija jer sam MVP, a imam lošiji učinak, i moraću da častim mada mi nije nimalo krivo zbog toga. Mnogo draže mi je što je Marko zaigrao kako zna nakon duge pauze i pokazao se u prvom svetlu - izjavio je Uroš.

Marko je pojačao Primorsku početkom ove godine i odigrao pet utakmica do sada, a igrom sudbine debi je imao protiv Mornara.

- To je bila božja volja ili sudbina. Trebalo je da debitujem kolo pre meča sa Mornarom, ali dokumentacija oko registracije nije bila kompletirana, tako da sam prvi meč odigrao protiv brata i šteta što to nisam ukrasio pobedom. Pošto se uvek kladimo u nešto, morao sam da platim jer sam bio lošiji - istakao je Marko.

Uroš je rođen 1989, a Marko 1992. godine. Sezonu 2015-16. zajedno su proveli u MZT-u, dok su se nekoliko puta našli jedan naspram drugoga.

- Dugo vremena smo već u ABA ligi i igrali smo jedan protiv drugoga kada sam bio u Megi, a on u Partizanu i Radničkom i ne znam koliko smo se puta našli na suprotnim stranama - kazao je Marko.

Stariji brat ipak malo bolje vodi evidenciju međusobnih susreta.

- Igrali smo sedam puta jedan protiv drugoga i vodim sa 4:3 u pobedama, tako da nema izvlačenja - kroz smijeh je rekao Uroš.

Njihovi klubovi vode veliku bitku sa Crvenom zvezdom i Cedevita Olimpijom za četvrto mjesto na tabeli, a obojica su priznali da će im dobro doći dvosedmična pauza u ABA ligi.

- Od 16. godine igram seniorsku košarku i samo u ovom timu sam vidio neverovatan karakter. Problemi potresaju klub, igrači odlaze, ali nas niko nije nadigrao i svaka utakmica je na krv i nož. Radujemo se pauzi jer smo proveli u autobusu 22 sata za dva dana - rekao je Marko.

Ekipa iz Bara upisala je veliku pobjedu.

- Kad si nekada igrao za Partizan, uvek imaš veliki motiv protiv Crvene zvezde koja ima evroligaški tim. Biće nam teško da izborimo četvrto mesto jer moramo da dobijemo sve tri utakmice do kraja, ali se ne predajemo - dodao je Uroš.
 

Von i Grin

Košarkaši Igokee bili su najbolji u dvije statističke kategorije. Sa 34 poena Rašad Von bio je najbolji strijelac 19. kola, dok je Majk Grin sa 11 završnih dodavanja bio najbolji asistent. Von je peti strijelac ABA lige sa prosjekom od 16,5 poena, a četvrti je trojkaš lige sa 40,8 odsto. Marko Jošilo iz Krke najbolji je skakač sa 12 uhvaćenih lopti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana