Aleksa Avramović, košarkaš reprezentacije Srbije, za “Glas Srpske”: Kapitenska traka ostaje u sjećanju cijeli život

Milan Zubović
Aleksa Avramović, košarkaš reprezentacije Srbije, za “Glas Srpske”: Kapitenska traka ostaje u sjećanju cijeli život

MADRID - Prva violina Srbije u dva kvalifikaciona meča za odlazak na EP bio je Aleksa Avramović.

Košarkašu Estudijantesa pripala je čast da kao kapiten predvodi “orlove” u balonu u Finskoj, što mu je dalo mnogo samopouzdanja pa je bio najefikasniji igrač svog tima. U porazu protiv Švajcarske (90:92) upisao je 23 poena, a 17 u pobjedi nad domaćom Finskom (75:66). Zbog pandemije virusa korona ovaj kvalifikacioni prozor odigran je na jednom mjestu i samo 12 časova nakon druge utakmice svi igrači već su bili kod svojih kuća pa su polako sabrali utiske.

- Generalno gledano bili smo favoriti u obe utakmice, ali situacija je bila baš teška. U prvom meču Švajcarci su nam na početku ubacili sedam trojki, opustili se i igrali rasterećeno dok je nama bilo teško da se vratimo u meč. Ipak, uspeli smo da povedemo i imali napad za pobedu, ali u tome nismo uspeli, mada smo pokazali karakter te znamo kako se boriti sa neugodnim situacijama. Drugu utakmicu smo kontrolisali od početka do kraja i tu se video rezultat više treninga, bolje povezanosti među nama, kao i bolje komunikacije. To je recept za dalje partije, jer smo izgarali na terenu. Bitno da smo pobedili Fince koji su mnogo kvalitetniji od Švajcaraca i imaju nekoliko ozbiljnih pojedinaca koji su godinama u sistemu. Igrali smo čvrsto u odbrani od prvog minuta, o čemu svedoči njihovih 66 poena - izjavio je Avramović za “Glas Srpske”.

Lične partije nije želio da komentariše, ali je ponosan na kapitensku traku.

- Kada igram za reprezentaciju neću da pričam o svojim partijama. Tu nema pojedinca već samo ekipa. Kapitenska traka je stvar prestiža i nešto što ostaje u sećanju za celi život. Hvala selektoru koji mi je ukazao tu čast. Presrećan sam bio kada sam prvi put obukao dres Srbije, a biti kapiten te ekipe je viši nivo i zaista sam počastvovan - istakao je Avramović.

Upravo je na račun selektora Igora Kokoškova iznio najviše pohvala.

- Sjajan trener koji te prosto zatrpava informacijama i prva tri dana smo saznali sve o protivnicima. On sve tako jednostavno složi da nemaš pitanja već samo da uradiš zadato. Vrhunski je stručnjak, uvek smiren i to me posebno impresioniralo kod njega. Kada je gusta situacija, mnogi treneri gube živce i galame, a on je suprotnost, ostaje smiren i odlično kontroliše emocije. Veliki je dobitak za Srbiju - naglasio je Avramović.

Srbija je već jednom nogom na Evropskom prvenstvu i za potvrdu toga potrebna joj je jedna pobjeda u trećem prozoru idućeg februara, kada će se sastati sa Gruzijom i Švajcarskom.

- Jedan trijumf je dovoljan, ali ćemo ići bez kalkulacija protiv oba tima te da im se revanširamo za poraze. Švajcarci su nas dobili, jer su godinama u sistemu i odlično se poznaju, dok mi uvek imamo skoro nov tim te samo tri dana za uigravanje, što je premalo. To su bile njihove prednosti koje su iskoristili, mada mi imamo bolji pojedinačni kvalitet na svakoj poziciji. Smatram da imamo pozitivan skor, iako je on 2-2, mogli smo da dobijemo obe utakmice i obezbijedimo plasman na EP, ali ne sumnjam da će na idućem okupljanju to potvrditi - kazao je Avramović.

Uslovi za igru nikad nisu bili specifičniji. Osim toga što nije bilo košarkaša iz Evrolige i NBA strogi zdravstveni propisi zbog pandemije dodatno su zakomplikovali stvari, ali nisu ostavili teže posljedice.

- Igrali smo u istoj dvorani, ali nismo bili svi u istom hotelu, da bismo izbegli međusobni kontakt. Po ulasku u Finsku obavili smo PCR test i, Bogu hvala, svi smo bili negativni. Prazne tribine nisu bile neka novina za nas, jer već nekoliko meseci igramo tako. Uslovi nisu bili baš košarkaški, mada je sve bilo OK - rekao je Avramović.

Pohvale za Ilića

Zajedno sa njim u ekipi je bio i član Igokee Dalibor Ilić, koji zbog povrede nije dobio priliku.

- Svi momci iz ekipe su sličnih godina i družili smo se svakodnevno. Iako je Dalibor šest godina mlađi od mene, poznajemo se duže vrijeme i on ima košarkaško telo kakvo se retko viđa. Dobar je igrač, može da pokrije nekoliko pozicija i sigurno ima još prostora za napredak, tako da ne sumnjam da će mu karijera ići uzlaznom putanjom te se može očekivati da napravi mnogo toga dobrog u karijeri - rekao je Avramović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana