ABA svira kraj bez šampiona

G.S.
ABA svira kraj bez šampiona

BANjALUKA - Odluka o ABA ligi biće donesena danas, a izvjesno je da će regionalno takmičenje biti prekinuto, dok šampion neće biti proglašen po uzoru na Evroligu i Evrokup.

ABA liga prekinuta je sredinom marta i čelnici jadranskog takmičenja čekali su odluku kompanije ECA o elitnom takmičenju i Evrokupu i sada je mnogo stvari jasnije. Rukovodstvo regionalnog takmičenja odugovlačilo je donošenje odluke jer je čekalo da vidi hoće li dobiti mjesto u Evroligi, a nakon što je objelodanjeno da će Crvena zvezda i od naredne jeseni ponovo biti član elitnog društva sa Starog kontinenta, jasno je da je pred čelnicima sada mnogo lakši posao. Inače, ostalo je da bude odigrano još jedno kolo kao i plej-of, a prvo mjesto na tabeli obezbijedio je Partizan, Budućnost je bila druga, Crvena zvezda treća, a Cedevita Olimpija četvrta sa istim brojem pobjeda i poraza kao petoplasirani Mornar. Posljednje mjesto držala je Krka, koja je kao Mega i Zadar imala skor 6-15, ali može se očekivati da niko neće ispasti, već da će takmičenje biti prošireno sa 12 na 14 klubova i da će dva prvoplasirana tima iz Druge ABA lige, Borac Čačak i Split, postati dio elite, a MZT Skoplje biće najveći gubitnik kao trećeplasirani. Naime, makedonski tim ima isti skor kao Splićani i istu koš-razliku, ali je hrvatski tim postigao veći broj poena i bolji je u međusobnom skoru.

- Nama je taj plej-of bio veoma bitan zbog igranja u Evroligi sljedeće sezone, ali s obzirom na to da su oni donijeli ovakvu odluku, vidjećemo na Skupštini u kom smjeru će to sve ići. Pripremili smo sve varijante igranja, ali sada ćemo vidjeti da li će uopšte biti nastavljeno, mada mislim da ne bi trebalo da bude forsirano. Koliko sam shvatio iz dokumenta Evrolige, oni ponavljaju sezonu tako da na neki način krše i naše propozicije. Potrebno je tu biti pametan i donijeti pravu odluku - rekao je predsjednik ABA lige Domagoj Čavlović.

Nada se da bi ABA mogla da dobije još jedno mjesto u Evrokupu za sezonu 2020-21.

- Naši razgovori sa Evroligom bili su u smjeru još jednog mjesta za Evrokup, nisu nam mogli ništa obećati. Vidim da su se neke ekipe odlučile za FIBA Ligu šampiona pa je moguće da dobijemo još jednu pozivnicu. Cedevita Olimpija i Mornar su četvrti i peti klub pa bi bilo dobro da dobijemo četiri naše ekipe u Evrokupu - rekao je Čavlović.

Kecmanova trojka

Trojka Dušana Kecmana, kojom je Partizanu u finalu ABA lige 2010. godine donio titulu, proglašena je za najveći trenutak u istoriji regionalnog košarkaškog takmičenja. Kecman je u Zagrebu protiv Cibone postigao trojku za titulu sa skoro cijelog terena, 0,6 sekundi prije kraja meča. U konkurenciji za to priznanje Kecman je u finalnom glasanju pobijedio seriju od 17 uzastopnih poena plejmejkera Crvene zvezde Markusa Vilijamsa protiv Partizana. Kecman je pobjedu odnio sa 58 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana