ABA kreće dvije sedmice kasnije

G.S.
ABA kreće dvije sedmice kasnije

ZAGREB - Rukovodstvo ABA lige pomjerilo je početak sezone za dvije sedmice zbog pogoršanja epidemiološke situacije sa virusom korona u zemljama iz kojih stižu klubovi učesnici.

Tako će elitni rang regionalnog takmičenja početi 3. oktobra, umjesto planiranog 19. septembra, dok će Druga ABA liga startovati 1. oktobra. Čelnici su usvojili ključne tačke na kojima će u skorije vrijeme biti razvijen ABA "kovid 19" protokol, kojim će biti pokriveni svi segmenti organizacije i takmičenja, što će dovesti do maksimalne zaštite svih učesnika. Zajedno sa klubovima ABA liga će formirati tim stručnjaka koji će činiti eminentni ljekari, a koji će učestvovati u izradi plana preventivnih mjera za predstojeću sezonu, dok će saradnja biti ostvarena i sa nadležnim državnim i zdravstvenim ustanovama. Ujedno, rukovodioci su analizirali nekoliko scenarija prema kojima će organizovati takmičenje, a sve u svrhu zaštite svih učesnika i oni će biti primjenjivani u zavisnosti od trenutke epidemiološke situacije.

U periodu koji slijedi klubovi bi trebalo da preduzmu sve neophodne preventivne mjere kako bi poslije pomenute dvije sedmice bili spremni da uz maksimalne mjere u borbi protiv infekcije počnu sa takmičenjem. Svi očekuju da do tada situacija bude stabilizovana, dok će kalendar takmičenja, koji je ranije usvojen, vjerovatno biti modifikovan. Pomjeranje starta gotovo sigurno će dovesti do pomjeranja početka priprema, a svi klubovi učesnici planirali su da sa radom krenu prvih dana avgusta.

Skupština ABA lige, koja je prekinuta prošle sedmice, nastavljena je juče, ali ponovo nije završena. Prvobitno se prekid  desio kako bi bio riješen pravni status ABA lige kao društva i kako bi se svi klubovi upisali u sudski registar. Partizan je insistirao na tome da FMP ne može biti učesnik ABA lige, jer na taj način dolazi do sukoba interesa. Ostali klubovi su generalno bili za to da FMP ostane, a Partizanu je dat rok do ponedjeljka da se izjasni o tome kakve će korake preduzeti.

Prošla sezona prekinuta je na Skupštini krajem maja, šampion nije proglašen, niko nije ispao u niži rang, dok je liga proširena sa 12 na 14 klubova, a novi članovi su postali Borac Čačak i Split.

Još nisu potvrđeni učesnici Druge ABA lige, koja je takođe proširena sa 12 na 14 klubova, a s obzirom na to nije objavljen ni kalendar takmičenja.

Sudije

Čelnici regionalnog takmičenja imenovali su Srđana Dožaija novim komesarom za delegiranje sudija, dok je Saša Maričić novi predsjednik sudijske komisije. Njih dvojica zamijenili su Iztoka Remsa i Branka Jovanovića, koji su do sada obavljali pomenute funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana