Prekretnica već na startu

Agencije
Prekretnica već na startu

Berlin - Jednu od ključnih utakmica za plasman u drugu fazu Svjetskog prvenstva rukometaši Srbije igraju već u prvom kolu, jer im je protivnik Rusija (18 časova), reprezentacija koja takođe cilja prolazak u drugi krug.

Ekipa u kojoj samo tri igrača imaju iskustvo u igranju na planetarnoj smotri realno nema velike šanse u konkurenciji glavnih favorita turnira Francuske i Njemačke, pa priliku za treće mjesto koje vodi u drugu fazu mora da traži u duelima sa Rusijom, Brazilom i Korejom. Baš kao i Peruničić, i selektor Rusije Eduard Kokšarov podmladio je tim, koji ipak ima više iskustva od srpskog. Timur Dibirov, Jegor Jevdokimov, Dmitri Kovaljov potpomognuti mladim snagama mogu da pomrse račune svakom, a što je najkarakterističnije, igraju moderan, brz rukomet bez mnogo dodirnih tačaka sa onim prepoznatljivim “teškaškim” sovjetskim. Ključ pobjede mogao bi da bude u zaustavljanju Dmitrija Žitnjikova, jedinog pravog srednjeg beka u odsustvu Pavela Atmana.

- Prvi meč biće ključan. Volio bih da sa Srbijom igramo kasnije. Znam da oni uvijek započnu dobro, a onda se pojave skandali i prepirke. Na kraju se ekipa raspadne. Moramo, međutim, odmah sa njima, a to će biti veoma teško. Ako pobijedimo, cijeli turnir može biti pozitivan, u suprotnom, biće veoma komplikovano - dao je Dibirov vrlo zanimljivu izjavu u kojoj ima dosta istine ako pogledamo istoriju.

Međutim, prema Peruničićevim riječima, ovo bi trebalo da bude neka nova Srbija. On je izostavio zvijezde poput Marka Vujina, Petra Nenadića i drugih, a priliku dao golobradim momcima od kojih očekuje da natope dres znojem.

- Momci treba da pokažu zbog čega su tu. Ima mnogo novih i treba da pokažu zbog čega su tu, umesto iskusnijih i onih sa većim imenom i prezimenom. Ovo im je prilika da nadograde sebe i sa ponosom predstavljaju svoju zemlju - kazao je Peruničić.

Tako je više puta istakao da može da se desi loš dan i da Srbija izgubi, ali da neće praštati nezalaganje i odsustvo motiva. Uostalom, takav je bio i kao igrač.

Prvi meč u grupi A sinoć su igrali domaćin Njemačka i Koreja, dok će prvo kolo zatvoriti Brazil i Francuska (20.30). Ostali parovi, grupa B: Japan - Makedonija (15.30), Island - Hrvatska (18), Bahrein - Španija (20.30). Grupa C: Čile - Danska (sinoć), danas: Saudijska Arabija - Austrija (18), Tunis - Norveška (20.30). Grupa D: Angola - Katar (15.30), Argentina - Mađarska (18), Egipat - Švedska (20.30).

Stupar ugostio “orlove”

Lijepu uvertiru za premijeru “orlovima” je napravio nekadašnji reprezentativac SR Jugoslavije, legenda banjalučkog Borca i Partizana Goran Stupar koji ih je ugostio u svom restoranu u prestonici Njemačke. Stupar je svojevremeno igrao sa Peruničićem i njegovim pomoćnikom Nedeljkom Jovanovićem, pa su se ovom prilikom prisjetili lijepih trenutaka iz perioda kada su branili boje nacionalnog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana