Nekadašnji golman Stevan Dika Stojanović: Golmanska sudbina poigrala se sa Šmajhelom

Dušan Repija
Nekadašnji golman Stevan Dika Stojanović: Golmanska sudbina poigrala se sa Šmajhelom

Banjaluka - Sudbina golmana zna da bude vrlo okrutna i teška. To je na svojoj koži najbolje osjetio Kasper Šmajhel, čovjek koji je odbranio tri penala, ali je na kraju junak ipak postao njegov kolega sa suprotne strane Danijel Subašić.

Golman Hrvatske zaustavio je tri šuta Danaca i odveo svoju reprezentaciju u četvrtfinale, a mnogi će reći i mnogo dalje s obzirom na to da je Rusija idući protivnik Hrvatske. Utakmica je išla u smjeru da rodi jednog junaka. Sin legendarnog Petera Šmajhela zaustavio je penal Luke Modrića u 117. minutu i dva puta ispravljao propuste svojih saigrača u penal seriji, ali ni to nije bilo dovoljno - Subašić je, s druge strane, uživao u najboljim trenucima karijere.

Nekadašnji čuvar mreže Crvene zvezde Stevan Dika Stojanović, čovjek koji je ostao upamćen kao jedan od junaka “crveno-bijelih” u pohodu na trofej Kupa šampiona 1991. godine, ističe tu pomalo nezahvalnu poziciju golmana.

- Kada odbranite jedanaesterac u finišu produžetaka i “skinete” dva u penal seriji, prema svim parametrima trebalo bi da završite na rukama igrača i slavite. Međutim, to ponekad nije dovoljno. Mogu samo da zamislim kako se oseća Šmajhel koji je učinio sve, ali ni to nije bilo dovoljno. Subašić je bio neverovatan, pročitao je skoro sve šuteve Danaca i izrastao u heroja - rekao je Stojanović.

Odavno se ne pamti penal serija u vrhunskom fudbalu u kojoj su golmani zaustavili pet šuteva igrača.

- Videlo se da su igrači iscrpljeni i dekoncentrisani, što je pomoglo golmanima. Nisu to bili školski šutevi, tako da su i Subašić i Šmajhel to iskoristili. Još u moje vreme pratio sam gde koji igrač najčešće šutira, a sada je skeniranje rivala na mnogo većem nivou. Ipak, iz iskustva govorim da priprema ne pomaže mnogo, bitan je instinkt u datom momentu i, naravno, sreća - rekao je Stojanović.

Osim Subašića i Šmajhela, pohvalio je i golmana Rusije Igora Akinfejeva, kao i Belgijanca Tibu Kurtou te Brazilca Alisona.

- Njih četvorica su, prema mom mišljenju, pokazali najviše. Mnogo sam očekivao od Davida de Hee, ali je on od starta krenuo traljavo i do završetka turnira uspeo da odbrani samo jedan od sedam šuteva u okvir gola - zapazio je Stojanović.

Kada je u pitanju rasplet do kraja Mundijala, velike šanse daje Francuzima iako nema izrazitog favorita.

- Mislim da oni mogu još bolje nego što su do sada pokazali. Ta polovina žreba je mnogo teža nego ova druga u kojoj su Hrvati. Bez obzira na ono što piše na papiru, mislim da Hrvatskoj neće biti lako sa Rusijom, jer će domaćin igrati isto kao protiv Španije - smatra Stojanović.

Kući su već otišli Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, što je najbolji dokaz da jedan igrač ne može sam da napravi iskorak.

- Prošlo je to vreme. Fudbal je oduvek kolektivan sport, ali je poslednjih godina to dodatno došlo do izražaja. Mnogo se polaže na taktiku, ide se u tako sitne detalje, tako da ponekad liči na šah. To daje šansu ekipama koje su realno slabijeg kvaliteta, što možemo da vidimo u Rusiji - zaključio je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana