Filip Stojković, fudbaler Crvene zvezde za “Glas Srpske”: Inat i zvezdaško srce odveli u Ligu šampiona

Milan Zubović
Filip Stojković, fudbaler Crvene zvezde za “Glas Srpske”: Inat i zvezdaško srce odveli u Ligu šampiona

Beograd - Filip Stojković nije bio ni rođen kada je Crvena zvezda posljednji put igrala u Ligi šampiona, dok je sada sa saigračima izvojevao tešku bitku u Salcburgu i remijem stigao do grupne faze čekane 26 godina.

Konačno će armija navijača imati priliku da vidi “mušemu” na svom stadionu, a fudbaleri su odahnuli jer su ispunili cilj nekoliko sjajnih prijašnjih generacija koje nisu uspijevale da dođu do grupne faze.

- Šta reći nakon svega već da smo presrećni i jednostavno smo odahnuli. To stanje ne možemo rečima opisati, jer je ovo jedan od najvećih uspeha u istoriji kluba, a ne samo novijoj. Davno je bila 1992. i mnogi su je i zaboravili, a sada se možemo zajedno radovati jer se Liga šampiona konačno igra u Beogradu - izjavio je Stojković za “Glas Srpske”.

Zvezda nije dobro stajala na terenu golove je primila u lošim trenucima. Prvi pred kraj prvih 45 minuta, a drugi početkom drugog poluvremena kada je sudija Čunejt Čakir start Vujadina Savića okarakterisao kao najstrožu kaznu iako je prekršaj bio van 16 metara.

- Prvi gol smo primili veoma naivno i dosta nas je presekao dok kod drugog nisam video prekršaj a kamoli penal. Ne znam šta je sudija video, ali nam se vratilo posle toga. Bog je veliki i nagradio nas je - rekao je Stojković.

Nakon dva primljena gola fudbaleri Zvezde brzo su se sabrali pa su za samo 77 sekundi stigli do izjednačenja koje ih je odvelo u grupnu fazu.

- Ako nas je prvi gol presekao, drugi nas je dokusurio. U glavi mi je samo prolazila misao da smo ispali, da nećemo uspeti, da ćemo stati na poslednjoj prepreci do cilja i sna kojeg smo godinama čekali. Kada smo dali prvi gol pomislio sam da možemo i do drugog koji je postignut odmah nakon toga. Tada je usledila još veća borba i uspeli smo da izdržimo njihove nalete - istakao je Stojković.

Dva bitna elementa u igri istakao je kao ključne koji su odveli do remija i prolaska dalje.

- Presudio je inat i zvezdaško srce. Zna se koliki smo zvezdaši u ekipi i to nam je davalo snage da uspemo - izjavio je Stojković.

Ulazak u grupnu fazu Lige šampiona nije krajnji cilj već da se pokuša doći do bodova.

- Jedan kamen sa leđa je pao i sigurno je da se nećemo zadovoljiti samim ulaskom već ćemo nastojati da pružimo još bolje partije i dođemo do bodova. Bićemo rasterećeni zbog ostvarenog cilja, ali ne baš previše - kazao je Stojković.

Raduje se ukidanju zabrane dolaska navijača na stadion “Rajko Mitić” i sigurno je da će biti tražena ulaznica više za utakmice.

- Ekstra stvar za nas i naše navijače za koje se zna koliko nam znače. To su godinama čekali i sada će moći da uživaju, a definitivno ne želimo da nam tribine budu ponovo prazne kao protiv Salcburga - kazao je Stojković.

Prošle sezone njegov klub odigrao je četiri kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a ove je to isto uradio u Ligi šampiona i tako postao jedini klub kome je to pošlo za rukom. Zanimljivo je da su imena sva četiri rivala počinjala sa slovom s (Spartaks, Suduva, Spartak, Salcburg). Iako je ove godine igrao u kvalitetnijem takmičenju istakao je da je prošle bilo mnogo teže.

- Neko će pomisliti da su ove kvalifikacije bile teže od prošlogodišnjih, ali nije tako. Prošle godine bilo je dosta teže i mnogo više smo se namučili iako se radi o dva različita takmičenja. Prošlog leta stiglo je 13 novih igrača koji su trebali da se upoznaju i ukomponuju u celinu i nije bilo lako dok smo dobijali teške protivnike. Sparta iz Praga i Krasnodar po meni su bili daleko teži rivali nego što su to sada bili Spartak Trnava i Salcburg. Možda nisu posebna imena u evropskom fudbalu, ali njihovi budžeti svedoče o njihovom kvalitetu - naglasio je Stojković.

Najopasniji rezultat 2:0

Navijači Zvezde ponovo su po društvenim mrežama citirali čuvenu izreku nekadašnjeg trenera ekipe Milana Živadinovića koji ima običaj da kaže da je 2:0 najopasniji rezultat, a Stojković se samo nasmijao na to.

- Jeste, jeste. Sada je to bilo u našu korist pa možemo da se smejemo - kazao je Stojković kroz smijeh.

Doček

Veliku podršku imala je Zvezda u Salcburgu, dok su mnogobrojni navijači dočekali fudbalere po povratku u Beograd. Aerodromom “Nikola Tesla” odjekivala je pjesma na na na na na na na Liga šampiona dok se skandiralo treneru Vladanu Milojeviću i ostalim igračima uz neizostavna slikanja sa junacima iz Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana