Selektor Srbije Aleksandar Đorđević za Glas Srpske: Banjaluka će morati sačekati na orlove

Ivan Dragičević
Selektor Srbije Aleksandar Đorđević za Glas Srpske: Banjaluka će morati sačekati na orlove

Minhen - Selektor Srbije Aleksandar Đorđević veoma brzo i uspješno se prebacio sa reprezentativnih podešavanja na klupska i njegov Bajern djeluje odlično na početku sezone.

Minhenski klub krenuo je silovito u njemačkom prvenstvu, iznenadio ih je Vurcburg, ali su se Bavarci brzo vratili na pobjednički put. Bajern funkcioniše na srpski pogon, pored Đorđevića trio na parketu Lučić-Jović-Mačvan predstavlja pokretačku osovinu tima. Svi oni zajedno predvodiće nacionalni tim u kvalifikacijama za Svjetski kup u Kini.

- Dobro je što su njih trojica kod mene u Bajernu. Poznaju sistem, lideri su i imaju iskustvo. Igraju dobro i biće osnova tima u budućnosti. Nije bilo lako odmah se prebaciti u klub, ali je apsolutno potrebno. Profesionalci smo, zato smo plaćeni i moraćemo isto tako da odreagujemo tokom prvih kvalifikacionih utakmica u reprezentaciji - rekao je Đorđević za "Glas Srpske".

Pred Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2015. godine Srbija je odigrala jedan pripremni meč sa Slovenijom u Banjaluci. Tada je dvorana "Borik" bila krcata i Banjalučani su tako mogli malo ranije da gledaju ovogodišnje finale Evrobasketa. Bio je to sjajan ispraćaj za "orlove" pred polazak na takmičenje, što je Đorđević i potvrdio. Na neki novi dolazak najboljih srpskih košarkaša moraće se sačekati iako su predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta RS postigli načelan dogovor sa predsjednikom KS Srbije Predragom Danilovićem o novom gostovanju.

- Nismo planirali dolazak u Banjaluku za narednu godinu ili dve. Raspored je veoma gust i nema prostora za takvu utakmicu. Bilo nam je jako lepo, dugujem veliku zahvalnost publici i onakva atmosfera je neponovljiva. Odigrali smo sjajnu utakmicu, sve je bilo super ta dva dana u Banjaluci. Dobili smo neverovatnu energiju i samopouzdanje pred Evropsko prvenstvo - rekao je Đorđević.

Bliže se kvalifikacione utakmice, reprezentacije već objavljuju spisak igrača za prve utakmice, a još nije poznato u kojem će sastavu Srbija istrčati na teren i kako će sve to izgledati.

- Kvalifikacije su kompleksne i videćemo kako ćemo odgovoriti tim zahtevima. To je naša obaveza i moramo tako da ih shvatimo. Biće dosta novih lica kao u svakoj reprezentaciji, možda ne u onima koji nemaju igrače u Evroligi i NBA ligi. Te selekcije imaju malu prednost u odnosu na nas - dodao je Đorđević.

Nikom ne odgovara trenutno stanje u kojem FIBA i Evroliga ne mogu da nađu zajedničku riječ, ni zajednički interes. Ovako ćemo gledati kvalifikacije bez najboljih evropskih igrača pa će one vodeće selekcije nastupiti sa trećim timovima. Neki savezi pokušali su da izmijene situaciju zvaničnim saopštenjima, ali nisu našli pravi recept prema mišljenju srpskog selektora.

- Federacije ne treba da šalju pojedinačne zahteve. Razgovarao sam sa mnogima tokom Evrobasketa, pre svega sa svojim predsednikom Predragom Danilovićem pa onda i sa predsednicima drugih federacija. Ovako, individualnim zahtevima nema šanse da nešto postignu. Moraju da rade zajedno, da pronađu zajednički stav i tako istupe pred FIBA. To je, u suprotnom, izgubljena borba, moraju da sednu i dogovore šta hoće, odnosno šta neće - izjavio je selektor Srbije.

Mišljenje je da igrači najviše ispaštaju, ali ima mnogo onih koji su oštećeni zbog trenutnog problema koji se nadvio nad evropsku košarku.

- Ne trpe samo igrači, već i treneri, sponzori koji su dali pare i svi ostali redom. Najviše trpi košarka koja je ozbiljan produkt. Moramo to da uradimo na bolji način, jer je košarka kao produkt kompleksna i veoma važna. Treba je unaprediti što više kako bi na terenu bila maksimalno kvalitetna - zaključio je Đorđević.

Pozvani i evroligaši

Iako su klubovi Evrolige najavili da neće puštati svoje igrače na utakmice kvalifikacija za Svjetski kup, selektori nacionalnih timova, koji su do sada objavili spiskove, ne mare za to, već pozivaju košarkaše iz najjačeg takmičenja. Tako je Vensan Kole pozvao sedam Francuza iz Evrolige, Romeo Saketi pet Italijana, a i Litvanci su pozvali svoje evroligaše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana