Iza "Glasovog" Izbora deset najboljih sportista stalo 35 kompanija i institucija: Najljepša slika Srpske i njenog sporta

Dušan Repija
Iza "Glasovog" Izbora deset najboljih sportista stalo 35 kompanija i institucija: Najljepša slika Srpske i njenog sporta

BANjALUKA - Akciju "Glasa Srpske" Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske podržalo je 35 institucija i privrednih subjekata, čime su pokazali koliko je najstarija manifestacija ovakvog tipa u regionu poznata i priznata.

Prvi čovjek Organizacionog odbora Luka Petrović naglasio je na prvoj sjednici da je počastvovan što je na čelu ove manifestacije i od prisutnih zatražio da se maksimalno uključe u organizaciju kako bi završna  svečanost koja je zakazana za 16. decembar u Banskom dvoru u svijet poslala najljepšu moguću sliku Srpske i njenog sporta.

- Osim preduzeća Elektroprivreda na čijem sam čelu, drago mi je što su uz ovu akciju još 34 institucije i privredna subjekta. Nadam se da ćemo pomoći "Glasu" kao jedinoj ćiriličnoj novini u Srpskoj, te sportistima Republike Srpske - rekao je Petrović.

Konstitutivnom sjednicom Organizacionog odbora praktično su počele pripreme za 65. Izbor deset najboljih sportista, pa će u narednih desetak dana biti poznato ime predsjednika i članova stručnog žirija. Kada se konstituiše ovo tijelo, iz sportske redakcije "Glasa" na adrese svih strukovnih saveza otići će poziv za nominacije najboljih sportista u 2019. godini. Pristigli prijedlozi biće verifikovanina prvoj sjednici, a onda će na naredne dvije biti odlučeno kojih deset sportista je zaslužilo dolazak na završnu manifestaciju i ko će naslijediti kajakaša Darka Savića na pijedestalu.

- Ovo je na neki način jubilarni Izbor sportiste i nastojaćemo da ga organizujemo na najbolji način. Veliko hvala Elektroprivredi koja je i prethodnih godina podržavala organizaciju, kao i svim ostalim, bez čije pomoći bi nam bilo mnogo teže da uradimo sve kako smo zamislili. Mogu samo da pozovem sve na završnu manifestaciju do koje imamo još mnogo posla, ali sam siguran da ćemo ga i ove godine odraditi na najbolji način - rekao je direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović.

Pored izbora deset najboljih, biće dodijeljeno još deset priznanja. Nagrada "Najbolji sportista iz Republike Srpske" koja je usvojena prije dvije godine, na neki način je u rangu sa priznanjem za najboljeg u izboru deset najboljih sportista. U konkurenciju za ovo priznanje ulaze sportisti koji su iz Srpske, a klupsku i reprezentativnu karijeru grade pod zastavom Srbije. Biće proglašen i najbolji trener, ambasadori sporta Srpske, te dodijeljene plakete za doprinos i razvoj specijalnih i paralelnih veze RS i Srbije, za dugogodišnji doprinos i razvoj sporta, za rezultate u sportu za invalide, kao i za sportski događaj godine. Biće dodijeljena i povelja za izuzetan poduhvat godine, te plaketa "Glasa" posthumno. Najbolji novinar dobiće nagradu "Zlatno pero - Limun Papić

Stipendije

Kao i prethodnih godina "Glasov" partner u organizaciji biće Ministarstvo porodice, omaldaine i sporta Republike Srpske, koje će nezavisno od izbora deset najboljih provesti proceduru i odrediti deset najperspektivnijih sportista Srpske starosne dobi od 15 do 18 godina, te jednog sportistu sa invaliditetom.

- Ministarstvo je svih ovih godina pomagalo ovu lijepu i značajnu manifestaciju i tako će biti i sada. Osim toga, potrudićemo se da adekvatno finansijski nagradimo perspektivne sportiste i pomognemo im na njihovom putu da postanu što bolji - rekao je viši stručni saradnik u ministarstvu porodice, omladine i sporta Oliver Gačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana