Žene, hrabrost, mit: Najveća skulptura ptice na svijetu

Agencije
Žene, hrabrost, mit: Najveća skulptura ptice na svijetu

U Parku prirode Džataju, nalazi se najveća skulptura ptice na svijetu, a osim što je simbol hrabrosti i mit po kojem je nastala, kamena ptica predstavlja i sigurnost i čast žena.

Skulptura je duga 61 metar, široka 46 i visoka 21 metar. Nalazi se u Čadajamangalamu, u distriktu Kerala u Indiji. U okviru skulpture, nalaze se i muzeji koji posjetiocima približavaju taj dio Indije, ali i kakva je ona nekada bila.

Kamenu pticu napravio je Radživ Ančal, koji je osim skulptor i reditelj. On je skulpturu napravio na stijeni za koju se vezuje mit iz indijskog epa Ramajana. U epu piše da je pticu Džataju ubio sljedbenik božanstva Šive Ravanu.

Ravanu je biće sa deset glava i tijela spojenih u jedno što predstavlja šest šastri i četiri vede. Ravanu je ranio pticu Džataju koja je pala na stijenu i umrla. Zbog ovog vjerovanja i najveća skulptura ptice ima samo jedno krilo, jer joj je drugo odsječeno.

Osim što predstavlja indijski ep Ramajanu, hrabrost, sigurnost žena, ova skulptura ptice Džataju predstavlja i vrijeme koje je nekada postojalo, kada su ljudi, životinje i ptice živjeli u miru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana