Zbog pandemije, narkomani u Sloveniji više poštuju higijenu

Tanjug
Zbog pandemije, narkomani u Sloveniji više poštuju higijenu

LjUBLjANA - Prema rezultatima izveštaja slovenačkog instituta za javno zdravlje, zbog pandemije korona virusa, korisnici narkotika u toj zemlji više se pridržavaju pravila urednosti i održavanja higijene, upotreba psihoaktivnih sredstava nije u porastu, ali se među korisnicima usluga centara za liječenje i sprečavanje narkomanije bilježi pojačana anksioznost.

Kako navodi agencija STA, centri su morali da prilagode svoj rad u uslovima ograničenja kretanja, pa su usluge zamjenskih terapija i testiranja urina na prisustvo nedozvoljenih sredstava obustavljene, a konsultacije sa štićenicima obavljaju se telefonskim putem.

Prema izveštaju, centru u Slovenj Gradecu tokom pandemije se za pomoć obratio povećan broj zavisnika, što je, kako se navodi, prije svega posljedica smanjene dostupnosti narkotika na tržištu, odnosno zabrane napuštanja teritorija opština, koja je ukinuta prošle sedmice.

Za neke korisnike, reintegracija u društvo odložena je na određeno ili čak neodređeno vrijeme, što predstavlja dodatni problem, stoji u izveštaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana