Za albansku „besu“ smo svi čuli, a Srbi imaju svoju riječ

GS
Za albansku „besu“ smo svi čuli, a Srbi imaju svoju riječ

Našu publiku je serija "Besa" prikovala za male ekrane zbog uzbudljive priče i veoma životnih likova.

Priča je puna zapleta, dramatičnih kulminacija i šokantnih raspleta pa nije ni čudo što je jedna od najgledanijih serija.

Ono što je privuklo pažnju javnosti je i riječ „besa“, koja se tradicionalno koristi kod Albanaca i najjednostavnije rečeno označava obećanje. Međutim, to obećanje je tvrđe od kamena i mora se ispoštovati po svaku cijenu jer čast je čast i nikako se ne smije prekršiti, ma šta da se desi. Besa se često povezuje i sa običajem krvne osvete.

Međutim, i Srbi imaju takav običaj - zavjet. Zavjet je obećanje koje se daje i koje ne treba da se prekrši jer onda slijedi kazna. Kod našeg naroda, zavjet ima korijen u hrišćanstvu, odnosno pravoslavlju - zavjetovati se može svaki hrišćanin da praznuje nekog svetitelja koji pada u dan kada mu se nešto značajno, dobro ili loše, dogodilo, kada mu je taj svetitelj pomogao. Takođe, čovjek se može zavjetovati da će pomagati sirotinji, činiti humane stvari, ali kada se jednom zavjetuje treba to da ispuni jer ako se to ne desi, slijedi kazna, naravno u religijskom smislu jer se čovjek zavjetovao pred sobom i Bogom, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana