Vježbe sa fitnes-instruktorkom Lidijom Ljubičić: Pravilna ishrana, pravilno izvedene vježbe i dosta tečnosti daju rezultate

Glas Srpske
Vježbe sa fitnes-instruktorkom Lidijom Ljubičić: Pravilna ishrana, pravilno izvedene vježbe i dosta tečnosti daju rezultate

Veliki broj žena ima problem sa bedrima i zadnjicom. Iako se genetika ne može promijeniti, može se uticati na postotak masnog tkiva. Bez obzira na to kojem tipu tjelesne građe pripadamo, uz trening i pravilnu ishranu možemo promijeniti naš izgled.

Neke žene genetski imaju predispoziciju jačih bedara, ali raznim spoljnim činiocima dodatno pozitivno ili negativno utiču na definiciju i ukupan fizički izgled.

Loša cirkulacija je jedan od najčešćih razloga debljanja žena u području bedara. Zbog nedostatka fizičke aktivnosti dolazi do nakupljanja masti. Ishrana koja se bazira na unosu loših ugljenih hidrata, slatkih i gaziranih pića i masnoća doprinosi pogoršanju situacije. Vježbanjem se može smanjiti ukočenost i neprokrvljenost pojedinih dijelova tijela.

Neki od glavnih razloga zašto žene ne uspijevaju da imaju noge kakve žele su sljedeći:

1. Previše kardio vježbi

Važan su dio svake fitnes rutine, ali ako je trening baziran uglavnom na kardio vježbama to znači da će osoba imati niži udio mišićne mase jer previše mišića predstavlja smetnju za kardio vježbe, budući da je osoba s većom masom teže pokretljiva.

Stoga, ako  je cilj dobiti više mišića na nogama, prednost treba dati vježbama snage.

2.  Premalo istezanja

Da bi se izgradili mišići potrebno je angažovati apsolutno svaki mišić na nogama, a to se može postići tako da se često mijenjaju vježbe koje se izvode i obavezno je istezanje  prije i poslije treninga.

3.  Ništa od mišića bez pravilne ishrane

Tužna istina je da je vrhunske rezultate nemoguće postići bez prilagođene ishrane. Svako ima mišiće, ali od količine masnih naslaga na tijelu zavisi hoćemo li ili nećemo vidjeti te mišiće. Naravno, vježbanjem se udio masnog tkiva može smanjiti, ali nikad dovoljno da bi mišići bili dobro vidljivi. Stoga je za lijepo definisane mišiće na nogama bitna ishrana. Poželjni su proteini, povrće, složeni ugljeni hidrati.

4. Djeluju samo pravilno izvedene vježbe

 Ako se vježbe ne izvode pravilno, nikada se neće vidjeti toliko željeni mišići.  Potrebno je da trener pokaže kako pravilno izvoditi vježbe, a kasnije samostalno provjeravajte svoje pokrete na ogledalu.

 

Savjet

Piti dosta tečnosti

 

Konzumiranje  vode je od vitalne važnosti za zdravlje. Ljudsko tijelo se sastoji u prosjeku od 55% do 78% vode. Jeste li znali da su vaše tkivo i vaši organi takođe u većoj mjeri od vode?

Mišić - 75% vode

Mozak - 90% vode

Kost - 22% vode

Krv - 83%

Voda ima važnu ulogu u održavanju našeg tijela zdravim. Svakoj ćeliji našeg tijela potrebna je voda, a to je dovoljno dobar razlog da je redovno pijete. Na primjer, ako mozak ne dobije dovoljno vode, neće moći normalno da funkcioniše, što može uzrokovati glavobolju ili umor. Dakle, sljedeći put kada osjetite glavobolju ili umor popijte vode jer to može biti prvi znak dehidracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana