Virus doveo do pandemije ludila

Veljko Zeljković
Virus doveo do pandemije ludila

Širom Evrope, od Hrvatske i Slovenije, preko Austrije i Njemačke, do Holandije i Velike Britanije, građani protestuju protiv “kovid” propusnica, novih korona mjera i zaključavanja, drakonskih kazni za njihovo nepoštovanje, spornih restrikcija u vezi sa kretanjem i putovanjem, ali i najava o obaveznom vakcinisanju, a koje bi moglo obuhvatiti i djecu i trudnice. “Gore” gradovi, građani se sukobljavaju sa policijom, pri tom optužujući vlasti za tiraniju, autokratiju i kršenje osnovnih demokratskih i ljudskih prava.

Rođena prije dvije godine u nekoj od mračnih kineskih šišmiš-pećina ili tajnih laboratorija, a onda lančano “distribuisana” širom svijeta, djevojčica Korona, kako odrasta, sve više, pored zdravstvenog, postaje problem i u drugim segmentima naših života, od onog društvenog koji izjeda poput pluća zaraženog čovjeka, a za koji za sada nema adekvatnog “lijeka”, a ni “kiseonika”, do političkog koji udara u temelje pojedinih vlada.

Buntovnici

Na jednoj strani su “uvijek-opozicionari”, oni koji zagovaraju osnovna ljudska prava, slobode i poštovanje postulata “svoga tijela gospodar”, a s druge vlasti koje insistiraju na “opštem dobru” i zaštiti sistema za održavanje života jedne države - od zdravstvenog do privrednog.

Za sada ne postoji recept za rješavanje ovog problema, već se, kako razne alfa, beta, gama i delta sojevi virusa u talasima udaraju, često ide u krajnosti, a koje, opet, izazivaju sve veći narodni bunt, pretvarajući korona pandemiju, kako su istakli sagovornici “Glasa Srpske”, u jednu od najvećih istorijskih pandemija ludila.

Ona je ogoljela i razotkrila simptome oboljelih društava, ali i pokazala veliku neukost onih koji padaju na razne teorije zavjere koji idu toliko daleko da se čak tvrdi kako će vlasti pojedinih zemalja početi da stavljaju vakcinu protiv korone u pijaću vodu. Jedan Slovenac je čak oborio sve rekorde u primanju vakcine protiv korone, primivši nevjerovatne 23 doze. Iza njegovog rekordnog broja primljenih vakcina ne stoji strah od infekcije, već je on za novac primao vakcine u ime drugih osoba.

Nepovjerenje

Medicinska struka ima jasan stav - da je ljudska rasa poletno potrčala na vakcinisanje protiv korone, kao što je nekad trčala na imunizaciju protiv tuberkuloze, paralize, boginja, kolere ili difterije, možda bismo do sada koronu izmjestili iz prvih redova galerije naših života. Ovako, kako kažu, samo smo je izmučili i dali joj priliku za mutacije, te da polako, ali sigurno postane dio naših života, određujući nam pravila društvenog ponašanja.

Međutim, zbog često nerazumnih poteza pojedinih vlasti, virus je uspio da mobiliše veliki broj građana praveći svojevrsnu i za sada neraskidivu koaliciju sa “buntovnicima” i širokim spektrom antivakserskih pokreta, koji dolaze iz različitih ideoloških pravaca koje spaja bijes, relativno visoka sklonost nasilju i generalno nepovjerenje prema modernim tekovinama, osim prema tumačenju postulata “svoga tijela gospodar”.

Prema riječima banjalučkog sociologa Vedrana Francuza, pandemija je udarila na svjetski poredak razotkrivajući sve njegove najveće slabosti.

- Pandemija je otvorila mnogobrojne debate, pa i onu da li demokratija može da opstane ako ne vjerujemo svojim liderima. Nepovjerenja ima je oduvijek, ali ga je korona povećala. Ljudi se opravdano pitaju zašto se nešto toliko promoviše ukoliko je dobro. Sve ovo je na kraju dovelo do prave pandemije ludila - kaže Francuz.

Pojašnjava da su pojedine vlasti zbog političkih benefita prešle crvenu liniju, ali i iskoristile pojavu pandemije za donošenje nepopularnih i vanrednih mjera koje često nisu bile demokratske.

- U tim potezima su se mogli prepoznati obrisi autoritativne vlasti. Stoga je i ova pandemija razgolitila mnogobrojne lidere. Ne smiju se oduzimati osnovna prava, a koja podrazumijevaju i da svako samostalno odluči da li želi da primi vakcinu ili ne. Mislim da prelazimo granicu ukoliko namećemo ljudima određene izbore i odluke - istakao je Francuz.

Autokratija

Predsjednik Evropskog defendologija centra Duško Vejnović smatra da virus korona u zdravstvenom smislu sigurno predstavlja veliku opasnost, te da treba uvažavati mišljenja medicinske struke.

Gledano iz političkog i društvenog ugla, Vejnović smatra da je pandemija iznjedrila određene autokratske režime, koji je vrlo često zloupotrebljavaju.

- Mislim da se ljudima mora ostaviti pravo da govore, misle, slobodno donose odluke i ukazuju na negativne stvari. Život ne smije stati, bez obzira na okolnosti koje su nas zadesile, ali isto tako vlasti ne smiju zloupotrebljavati svoje mehanizme i poluge vlasti ukoliko ne postoji sveopšti konsenzus o tome. To je opasno i tom se mora govoriti. Mediji moraju više doprinijeti razobličavanju svih ovih izazova, izbjegavajući da iznose neprovjerene informacije - naveo je Vejnović.

Prema riječima profesora Nedžada Bašića, korona kriza “podstaknuta interakcijom između autoritarnog populizma, nacionalizma i pandemije”, pokazala je koliko je čovječanstvo krhko i nesposobno.

- Kriza je dramatično ukazala na sve nedostatnosti globalnog neoliberalnog poretka, nesposobnost i odsustvo volje kod globalnih i regionalnih organizacija i institucija, međunarodnih foruma, raznih koalicija, i samog čovjeka, da se suoče sa izazovima koje nose nove globalne promjene - poručio je Bašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana