Utjeha za bol stiže nakon 27 godina

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Jovanka Vuković, Srpkinja iz Donjeg Lapca kojoj su piloti hrvatske avijacije u bombardovanju izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine ubili sina Darka /13/ i muža Krstana /44/, rekla je da je podizanje optužnica protiv četvorice oficira Hrvatske vojske doživjela kao kap melema na ranu.

Ova Srpkinja poručuje da utjeha za bol koji nosi već 27 godina stiže tek sada i nada se da će stradanje njene porodice ukazati na zlo koje se desilo i koje još traje.

Ona je, kako kaže, nakon podizanja optužnice protiv odgovornih za zločine na Petrovačkoj cesti i u Svodni kod Novog Grada zbog ubistva 13 civila tokom hrvatske zločinačke akcije "Oluja" pričala sa komšijom Žarkom Rajićem IZ Donjeg Lapca, kome su u masakru na Petrovačkoj cesti hrvatski piloti ubili ćerku Nevenku /11/ i devetogodišnjeg sina Žarka.

"Pitala sam ga je li čuo da će Srbija goniti zločince koji su nam ubili djecu. On kaže mogla je i prije. Ja kažem da je mogla, ali vidiš kakva se halabuka podigla. Ne bi hajku dizali da nam nisu poubijali djecu", ispričala Vukovićeva za "Večernje novosti".

Život joj se, priča, nakon gubitka najmilijih pretvorio u pakao koji nema mjeru, ali bude lakše kada se neko sjeti, pita, zatraži pravdu za ubijenu djecu na čemu je zahvalna.

"Poslije tog strašnog bombardovanja ponijela sam svoje sprženo dijete. Tako su i Spase i Slavica Rajić, naše komšije iz Donjeg Lapca, nosili kosti svoje Nevene i Stefana. Nosili smo ih do Banjaluke, odnosno do Paprikovca", ispričala je Jovanka.

Ona i Rajići su tada, u skladu sa procedurom, morali da prepoznaju svoju djecu i da, kako ističe Jovanka, prebiraju po njihovim kostima, a svog sina je prepoznala po zubima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana