Uskoro prva memorijalna soba u čast Milunke Savić

Srna
Uskoro prva memorijalna soba u čast Milunke Savić

BEOGRAD - Prva memorijalna soba posvećena Milunki Savić, srpskoj heroini iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, biće svečano otvorena 9. oktobra u njenoj rodnoj Jošaničkoj banji, a u njoj će se ubuduće nalaziti stalna interaktivna izložbena postavka.

Autor stalne postavke beogradski multimedijalni umjetnik Dušan Jovović rekao je da je ponosan na sve koji su doprinijeli da se Spomen-kompleks posvećen Milunki Savić obnovi i da interaktivna stalna postavka zaživi na mjestu odakle je ova heroina krenula prvo u balkanske, a potom i u Veliki rat /Prvi svjetski rat/.

Izložbena postavka je sastavljena iz tri segmenta, a centralno mjesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata.

Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija, prenio je B92.

Drugi segment su dva improvizovana vojna rova - srpski i austrougarski kojima se teži da posjetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala, a posjetioci će ovdje moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje...

Treći dio postavke predstavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svjetskog rata, fotografije, dokumenta i naslovnice francuskog dnevnog lista “Le petit žurnal”.

Rukovodilac projekta je direktor Centra za kulturu “Gradac” iz Raške Dejan Koturanović, autor postavke je multimedijalni umjetnik iz Beograda Dušan Jovović- a koautorka je organizator muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu “Gradac” istoričar umjetnosti Danijela Matović.

Kompletna rekonstrukcija Spomen-kompleksa i stalna interaktivna izložba su urađene sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije i donacijama opštine Raška.

Na tom mjestu je 1995. godine podignut Spomen-kompleks Milunki Savić, ali je nedugo poslije izgradnje memorijala objekat zaboravljen i počelo je njegovo propadanje.

Milunka Savić–Gligorević bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske “Knjaz Mihailo”, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta.

Zbog neizmjerne hrabrosti Francuzi su je prozvali “srpska Jovanka Orleanka”.

Milunka Savić, /1888-1973/ rođena je u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje, a njena rodna kuća obnovljena je tokom 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a na zahtjev i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

U Jošaničkoj Banji je 1995. godine otkriven spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini, vajara Ljubiše Mančića

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana