U Srbiji ove godine urađeno 25 transplantacija matičnih ćelija

Tanjug
U Srbiji ove godine urađeno 25 transplantacija matičnih ćelija

BEOGRAD - U Srbiji je od početka ove godine urađeno 25 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze od nesrodnih davalaca, međutim, u najvećem broju slučajeva matične ćelije su dobijene od davalaca iz svjetskog registra.

Kako bi se podigla svijest o značaju transplantacije matičnih ćelija hematopoeze i povećao broj davalaca u Srbiji u toku je nacionalnu kampanja pod nazivom "Osloni se na mene" u okviru Instituta za transfuziju krvi Srbije, koju je pokrenuo Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

Prošle godine je u našoj zemlji obavljeno 28 transplantacija, a prema poslednjim podacima Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, u Registru je upisano nešto više od 12.000 potencijalnih davalaca.

Ipak, da bi se za što veći broj naših bolesnika, pronašao odgovarajući davalac iz nacionalnog registra, potrebno je oko 100.000 prijavljenih davalaca, saopštili danas iz Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbje povodom Svjetskog dana davalaca matičnih ćelija.

Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze je ponekada jedina šansa bolesnicima za izlečenje, kada su u pitanju bolesti kao što je akutna leukemija, aplastična anemija,neke urođene imuno deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma.

Sa porastom broja davalaca u Registru, raste i mogućnost pronalaska odgovarajućeg davaoca za veći broj naših bolesnika.

Doktorka Glorija Blagojević, ispred Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije navela je da je od početka godine upisano više od 2.000 novih davalaca, što je, dodaje, do skoro bio neki četvorogodišnji prosjek prijavljenih.

"Uspeh se ne meri brojkama, osim kad te brojke znače šansu za život. Inače, matične ćelije hematopoeze se mogu prikupiti na dva načina, iz periferne krvi i iz bedrene kosti", rekla je Blagojević.

Prema njenim rečima obe procedure su u potpunosti bezbedne za davaoca i ne postoji rizik od infekcija koja se prenose putem krvi, a davalac je taj koji bira način na koji će dati matične ćelije.

Kada je u pitanju prikupljanje matičnih ćelija iz periferne krvi, doktorka je objasnila da je najbolniji trenutak ubacivanje braunila u obe ruke, prilikom čega mala količina krvi ulazi u mašinu koja se zove separator, kako bi se obradila.

Tokom tog procesa, odvajaju se samo matične ćelije koje su važne za transplantaciju, dok se sve ostalo vraća preko druge vene davaocu, rekla je Blagojević.

Drugi način je prikupljanje matičnih ćelija iz bedrene kosti. Blagojević kaže da se ova procedura izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji i davalac ostaje jedan do dva dana u bolnici.

Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, koje ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja.

Sama procedura prijave se sastoji od popunjavanja jednostavnog formulara i davanja uzorka krvi iz vene, kao kada se vadi uzorak za analizu krvne slike.

Sve informacije za doniranje matičnih ćelija zainteresovani mogu dobti u Registaru davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije u Institutu za transfuziju krvi Srbije, ulica Svetog Save 39, , pozivom na broj +381 11 244 31 83 ili putem mejla [email protected] www.rdks.org.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana