U Sofiji obavljen čin presvlačenja moštiju kralja Milutina

Srna
U Sofiji obavljen čin presvlačenja moštiju kralja Milutina

BEOGRAD - U Hramu Svete Nedelje u Sofiji srpski i bugarski sveštenici služili su liturgiju tokom koje je obavljen svečani čin presvlačenja moštiju Svetog kralja Milutina koje počivaju u tom svetom hramu u nove odežde, dar Eparhije niške.

Uprava Saborne crkve u Nišu organizovala je pokloničko putovanje u Sofiju, pa je, osim sveštenstva svetom činu prisustvovalo i mnoštvo vjernika iz Eparhije niške, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Svetu arhijerejsku liturgiju juče je služio episkop belogradčiški Polikarp, vikar patrijarha bugarskog, uz sasluženje sofijskih sveštenika i sveštenika eparhija Niške, Timočke i Beogradsko-karlovačke.

Prema zvaničnim istorijskim podacima, mošti srpskog kralja Milutina su pred turskim rušilačkim bijesom, odmah poslije Kosovske bitke 1389. godine sklonjene u selo Trepča, a poslije propasti srpske despotovine, zbog epidemije kuge, mitropolit Siluan odnio ih je 1460. u Bugarsku.

Mošti su danas izložene u Crkvi Svete nedelje u Sofiji, poznatijom kao Kraljeva crkva u Milutinovu čast. Kult Svetog srpskog kralja Milutina u Bugarskoj je izuzetno jak još od 16. vijeka, a u Kraljevoj crkvi svakodnevno se održava služba njemu posvećena, dok vjernici stalno dolaze da cjelivaju mošti, kojima se pripisuje ogromna moć.

S druge strane, kralja Milutina slave i drugi slovenski narodi, od kojih u prvom redu Rusi. Bugarski istoričari navode da je prvi zahtjev za vraćanje moštiju kralja Milutina iz Sofije u obnovljenu Pećku patrijaršiju podnio prvi ruski car Ivan Grozni, koji je bio duboko vezan za srpsku tradiciju jer ga je nakon smrti roditelja odgajila baka Ana Jakšić /poslije udaje Glinska/ iz čuvene srpske plemićke porodice.

Kralj Milutin podigao je više crkava i manastira u Srbiji nego svi Nemanjići prije njega. Zna se da je podigao i obnovio 42 crkve u Srbiji, ali je gradio i hramove na Svetoj Gori, u Solunu, Carigradu, Sofiji, Jerusalimu. Vladao je od 1282. do 1321. godine. Smrt ga je zadesila u Nerodimlju, na Kosovu, odakle je prenesen u manastir Banjska. U Srbiji se kult Svetog kralja Milutina održava od 1324. godine, a još ga je Stefan Dečanski nazvao svetiteljem. Rimokatolička crkva je bila protiv kanonizacije kralja Milutina. Međutim, ni Turci, ni helenizovana Ohridska arhiepiskopija nisu dozvolili da se Milutin čak i mrtav vrati u Srbiju jer je bio suviše snažan simbol njene državnosti, moći i samostalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana