U Mostaru se otvara prvi muzej oldtajmera na Balkanu

GS
Foto: Kliks

MOSTAR - Mostar zvanično dobija prvi muzej tehničkih stvari i oldtajmera na Balkanu 28. maja, kad će se na svečanom otvaranju u najvećem hercegovačkom gradu okupiti preko 100 oldtajmera iz devet zemalja svijeta i najveći reli na Balkanu.

 Jedinstveni muzej na Balkanu prije zvaničnog otvaranje posjetila je ekipa portala Klix.ba koja se uvjerila da se završni radovi za svečanost ubrzano privode kraju.

Predsjednik Oldtajmer kluba Mostar Zdravko Vidović nam je ponosno predstavio jedinstveni muzej tog kluba govoreći s puno žara o realizaciji priče koja je uspjela u mostarskom naselju Rodoč isključivim zalaganjem entuzijasta i bez ikakve podrške vladajućih struktura.

"Ovo je jedinstven muzej na Balkanu i prvi muzej jednog oldtajmer kluba, koji je pod zaštitom UNESCO-a, punopravni član svjetske oldtajmer organizacije FIVA i predstavnik BiH. Muzej se sastoji od 700 kvadrata gdje će biti izloženo oko 40 automobila iz prošlog stoljeća, među kojima su neki stari i oko 100 godina. Uz to ćemo jedini imati servis za procjenu oldtajmera, gdje će se utvrđivati originalnost vozila potrebna za registraciju oldtajmera", kaže Vidović.

U sklopu muzeja će, kako pojašnjava biti također antikvarnica i pub za goste, a kako surađuju sa mladim umjetnicima po njegovim riječima će se tu održavati i umjetničke izložbe, promocije i prezentacije, jer kako ističe, prave kulturno mjesto koje je jedinstveno u regiji.

Dok razgledamo pažljivo izložene limene četverotočkaše iz prošlog stoljeća, priča nam kako su ovo mjesto prije nekoliko dana posjetili i prijatelji iz Beograda koji su oduševljeni cijelom pričom priznali da takvo nešto još nisu vidjeli u širem okruženju

."Ponosni smo što Mostar konačno ima nešto što nemaju ni veliki gradovi poput Beograda i Zagreba, ali smo razočarani činjenicom da naš rad niko nije prepoznao od vladajućih struktura niti nam dao podršku u ovoj priči, iako smo jedni od najvećih promotora ne samo Mostara nego i čitave BiH širom svijeta", kaže naš sagovornik.

Mostarski muzej oldtajmera je kako na kazuje, prije otvaranja posjetio i predsjednik svjetske organizacije FIVA-e Tidi Bresters, koji je svojim avionom sletio na mostarski aerodrom i dva dana boravio u Mostaru, ali ga niko od predstavnika vlasti nije dočekao.

"U svijetu gdje god on dolazi dočekuju ga predsjednici država a u Mostaru ga nije dočekao ni predsjednik mjesne zajednice. Ali je on zadovoljan onim što smo mi uradili i to nam je važno, a vladajuće strukture ne želim ni komentarisati", kaže nam Vidović.

Ističe da je jedino razumijevanje našao u Civilnoj zaštiti HNK koja im je ustupila prostor bivše vojarne u mostarskom naselju Rodoč iako je objekat bio bez struje, vode, otvora i u ruševnom stanju, jer im je to omogućilo da realizuju priču za koju su prostor tražili više od pet godina.

"Investirali smo 210 hiljada KM da se objekat dovede u stanje za korištenje i četiri mjeseca danonoćno radili kako bi uspjeli realizirati priču do kraja maja kada tradicionalno u Mostaru organiziramo skup oldtajmera koji dolaze iz raznih krajeva svijeta i zaista sam ponosan zbog toga", kaže nam idejni tvorac jedinstvenog muzeja na Balkanu.

Dodaje da je cijeli projekt podržala i Turistička zajednica HNK koja je svjesna značaja njihovog postojanja i promocije koju rade u svijetu za hercegovačko podneblje.

Na dan svečanog otvaranja mostarskog muzeja oldtajmera doći će gosti iz devet zemalja svijeta sa oko 100 vozila i najveći reli na Balkana koji stiže iz Beograda sa 16 vozila koji će obogatiti hercegovačke ceste i mostarske ulice, a potom nastaviti put za Crnu Goru i Albaniju.

Pozvao je sve građane da uživaju u ovoj manifestaciji i vide rijetke primjerke vozila koja su obilježila prošlo stoljeće , te izrazio nadu da će ova priča iz godine u godinu rasti i s vremenom postati prepoznata i u gradu u kojem se nalazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana