U manastiru Studenica pronađeni monaški grobovi

Srna
Foto: Radio Ljubve

BEOGRAD- U kompleksu manastira Studenica pronađeno je više od dvadeset monaških grobova prilikom radova koje izvode ekipe Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Grobovi pripadaju monaškom groblju na prostoru oko Kraljeve crkve i ispred samog ulaza u crkvu Svetog Jovana, u okviru ovog manastira, javio je Radio Slovo ljubve.

Dosadašnjim istraživanjem utvrđeno je više tipova grobova, a najčešći je grobna konstrukcija formirana od vertikalno postavljenih kamenih ploča izrađenih od vrste lokalnog zelenkastog kamena /serpentinita/, dok su pojedine grobne komore bile natkrivene sličnim kamenim pločama.

Prilikom čišćenja nekih grobova uočeni su ostaci drveta, pa se može zaključiti da su ove grobne komore bile prekrivene drvenim daskama.

Neki grobovi sadrže ostatke drveta i nalaze gvozdenih klinova, pa se može pretpostaviti da su pokojnici bili polagani u drvene kovčege.

Važno je i otkriće groba u neposrednoj blizini oltarske apside Kraljeve crkve, čija je grobna konstrukcija bila načinjena od kamenih ploča istog zelenkastog kamena i mermera, a koje su postavljene tako da podsjećaju na krov na dvije vode.

Takođe, tokom dosadašnjih istraživanja otkriveni su grobovi u kojima su pokojnici polagani u raku bez ikakve konstrukcije, što predstavlja najjednostavniji vid sahranjivanja.

Manastir Studenica je osnovao 1186. godine srpski župan Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića.

Godine 1206. na mjesto igumana dolazi princ Rastko — u monaštvu prvi arhiepiskop srpski, Sveti Sava, i pod njegovim starateljstvom Studenica postaje kulturni, umjetnički, medicinski i duhovni centar srpske države.

Manastir Studenica se nalazi na 57 kilometara južno od Kraljeva, i na 44 kilometra sjeverno od Raške.

Manastirski kompleks sastoji se od konaka i četiri crkve — Bogorodične, Kraljeve /Crkve svetih Joakima i Ane/, Crkve svetog Nikole, i još jedne, očuvane u temeljima.

Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana