U jednom podrumu na Zvezdari živi 400 zmija

GS
Foto: Ilustracija

Porodica na Zvezdari već decenijama uzgaja neobične kućne ljubimce, a u podrumu porodične kuće imaju oko 400 zmija različitih vrsta.

Ovo je prva i najveća zvanična odgajivačnica reptila u Beogradu, registrovana u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Vlasnik Predrag Radosavljević je prvi čovjek u Srbiji kome je pošlo za rukom da na našim prostorima razmnoži egzotične gmizavce.

Voli ih čitav život i ne boji ih se. Još kao dječak je sakupljao zmije i donosio ih kući. Prva zmija, loptasti piton, stigla je još 1998. godine iz Afrike.

"U ovom trenutku imamo oko 300 do 400 zmija. Trenutak je i kad se rađaju nove mlade, pa ne mogu tačno i da ih prebrojim. Najčešće se drže loptasti pitoni, mada ja najviše držim udove. Loptasti piton je inače najčuvanija zmija u zatočeništvu, zato što ne raste veliki“, kaže vlasnik odgajivačnice zmija Predrag Radosavljević i dodaje da su ove zmije toliko popularne jer variraju po bojama i mutacijama.

Temperatura u podrumu je uvijek oko 26 stepeni, a da bi ih nahranio Predragu je nedeljno potrebno oko 150 glodara. Za neke ljubimce je bio posebno vezan.

„Omiljene su mi bile Sneža i Aleksandra. Aleksandra je imala pet i po metara i ona je nažalost preminula odavno, pre nekih 15 godina. A Sneža je uginula 2017. godine i ona je imala pet metara i 80 kilograma“, sjeća se Radosavljević.

I djeca se druže sa zmijama 

Njegova djeca igraju se sa zmijama kao sa domaćim životinjama.

Lea Radosavljević kaže da se ne boji zmija: „One nisu uopšte opasne, naročito ove koje mi držimo. I moj brat i sestra isto vole da ih drže.“

„Moji drugari često dolaze ovde i pitaju da se igraju sa zmijama“, priča Vuk Radosavljević.

Ne treba da se bojimo zmija, kaže Peđa. Jer one ujedaju samo iz straha i veoma rijetko, a to, dodaje, ne boli.

„Taj prvi utisak koji je uglavnom negativan obično preraste u oduševljenje. Oni se oduševe, jer vide da nije ljigava, nije hladna, da neće da ih pojede, neće da ih ujede, neće da ih ugrozi i onda većina njih zapravo zavoli zmije. I većina i komšiluka i prijatelja kad god dođu obavezno siđu da vide je l' imam nešto novo“, objašnjava Predrag.

Druženje sa zmijama počelo je kao igra, pa postalo hobi, a zatim preraslo u posao. Danas ih uglavnom prodaje ili iznajmljuje za snimanje reklama, muzičkih spotova ili raznih emisija, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana