Tržište kriptovaluta dostiglo vrijednost od dva biliona dola

Tanjug
Tržište kriptovaluta dostiglo vrijednost od dva biliona dola

GUANGDžOU- Vrijednost tržišta kriptovaluta dostigla je dva biliona dolara, vođena rastom cijene etereuma, drugog najpopularnijeg digitalnog novčića u svijetu.

Za nešto više od dva mjeseca, tžišna kapitalizacija virtuelnih valuta se udvostručila, prema podacima sa veb sajta za praćenje cijena KoinGeko, pošto broj malih i institucionalnih investitora vrtoglavo raste, prenosi CNBC.

Bitkoin, najveća globalna digitalna valuta, učestvuje sa preko 50 posto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji virtuelnog novca.

Samo od početka ove godine, bitkoin je zabilježio rast od preko 100 procenata, što je doprinijelo povećanju ukupne vrijednosti kripto tržišta.

Prošlog mjeseca, ovaj novčić je dostigao rekordnu cijenu iznad 61.000 dolara, a trenutno se trguje, prema podacima Koindeska, na nivou od oko 58.800 dolara.

Ipak, izgleda da je najnoviji rast vrijednosti ovog tržišta vođen skokom etereuma, koji je jutros na azijskom trgovanju zabilježio istorijski najvišu cijenu od 2.151,25 dolara, prema ciframa sa Koindeska.

Etereum je od početka godine do danas ojačao za više od 180 procenata, dodaje CNBC.

Kompanije pokazuju sve veće interesovanje za ovu kriptovalutu, što potvrđuje podatak da je kineski proizvođač aplikacija Meitu prošlog mjeseca uložio u etere 22,1 milion dolara, postavši jedna od prvih velikih kompanija koja je to učinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana