Tatjana Golijanin o utiscima iz Jerusalima: Narod koji je prošao golgotu, prašta i pamti zauvijek

Milijana Latinović
Tatjana Golijanin o utiscima iz Jerusalima: Narod koji je prošao golgotu, prašta i pamti zauvijek

Najvažnija poruka koju u srcima nosimo iz Međunarodne škole za izučavanje holokausta u Jad Vašemu je da treba oprostiti, ali nikada zaboraviti i to je najveća istina koju naš narod treba zauvijek da pamti. Narod koji ima i čuva svoju vjeru, naciju i kulturu niko i ništa ne može uništiti i uvijek se, kao ptica feniks, diže iz pepela.

Tim riječima je profesorica srpskog jezika iz Vlasenice Tatjana Golijanin za “Glas Srpske” opisala najsnažnije utiske iz Jerusalima, grada nestvarne ljepote u kome su neraskidivo prepletene vjere, tradicije i kulture.

-  Potrebno je mnogo vremena da se utisci slegnu, misli razbistre i emocije saberu - istakla je Golijaninova, dodajući da koliko god bili vješti s riječima, neka mjesta i ljudi ostave toliko snažan utisak, da pred njima čovjek zanijemi.

Naša sagovornica je bila jedan od 20 profesora iz Republike Srpske koji su krajem prošle godine učestvovali na seminaru o izučavanju holokausta. Ponosno ističe da ne zna da li je to bila sreća ili proviđenje, ali da iskustvo i znanje koje je ponijela iz svete zemlje nemaju cijenu.

- Pri slijetanju na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu jasno je da stižete u zemlju u kojoj je sigurnost na prvom mjestu. Uprkos brojnim bezbjednosnim mjerama i provjerama, nijednog trenutka nismo osjetili nelagodu, jer su svi bili izuzetno profesionalni i ljubazni. Osjećaj dobrodošlice povećao se dolaskom u predivni hotel “Jerusalim Gold”, u samom centru Jerusalima – priča Golijaninova.

Iako su imali malo slobodnog vremena, svaki trenutak koristili su da obiđu ulice “bijeloga” grada.

- Pažnju plijeni specifična arhitektura jer su sve kuće, zgrade i svi objekti izgrađeni od bijelih kocaka jerusalimskog kamena. Bez problema smo se sporazumijevali sa lokalnim stanovništvom, jer svi, od trgovaca, vozača, do prolaznika koje smo sretali govore engleski - ispričala je ona.

Golijaninova kaže da uprkos tome što je seminar osmišljen tako da je svaki minut isplaniran, nijednog trenutka nisu osjećali umor. Bili su željni znanja, a vrsni stručnjaci koji su ih proveli kroz strahote stradanja jevrejskog naroda upoznali su ih sa svim detaljima memorijalnog centra.

- Obišli smo cijeli kompleks Memorijalnog centra Jad Vašem. Koliko je organizacija ovog seminara ozbiljna, govori i činjenica da nam je jedan od predavača bio i Efraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizental”. Uz vrsne vodiče uspjeli smo proći kroz Dolinu zajednica, gdje su u kamenim pločama urezana imena gradova iz kojih smo i sami stizali Vlasenice, Banjaluke, Dervente, Bijeljine. Posebno emotivno je bilo u Dječijem memorijalu, ali i u Sali sjećanja, gdje niko od nas nije uspio da zaustavi suze - prisjetila se Golijaninova.

Za nju i njene kolege, dodala je, neprocjenjivo iskustvo bio je susret sa Lili Gamboš, koja je preživjela strahote nekoliko logora, pa i Aušvica.

- Sa svojih skoro 90 godina, još vitalna gospođa strpljivo je odgovarala na naša brojna pitanja. Slušati sve te priče, bilo je nemoguće a da se u nama ne probudi sjećanje na stradanja našeg srpskog naroda, koje je svako od nas bar u nekoj generaciji imao – ispričala je ova profesorica srpskog jezika i  dodala da iako su svi u grupi mogli da se sporazumijevaju na engleskom jeziku, njihova koleginica Danijela Mrda preuzela je na sebe ulogu prevodioca i svojski se trudila da nikome ne promakne nijedna riječ.

- Posebno me fasciniralo to da narod koji je prošao takvu golgotu, ne osjeća ni jedan trun mržnje, niti šalju poruke da je osveta rješenje. Naprotiv, uvijek i svuda ističu da treba oprostiti, ali nikada zaboraviti - rekla je Golijaninova. Dodala je da su im njihovi organizatori omogućili i prijem kod Teofila Drugog, patrijarha jerusalimskog i cijele Palestine, što se rijetko kome desi.

- Pored mjesta u Jerusalimu, koji za nas, pravoslavne hrišćane, imaju poseban značaj, proveli su nas putevima gospodnjim, pa smo osim Nazareta, posjetili Galileju, a imali smo priliku i da se umijemo na mjestu Hristovog krštenja - ispričala je naša sagovornica dodajući da je boravak u svetoj zemlji nahranio njenu dušu vjerom i snagom za bolje sutra.

Sertifikati koje su dobili po završetku seminara, dodala je Golijaninova, ostaće pisani trag na ovo putovanje, ali oni nepisani, tragovi koji ostaju u mislima i srcima, biće uvijek na prvom mjestu. Divne ljude, kolege koji su s njom učestvovali na ovom seminaru, zasigurno će zauvijek nositi u srcu, kao i sve ono što je vidjela i čula na mjestu koje čuva sjećanje na nevino stradalih šest miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Podrška

Tatjana Golijanin je ispričala da ih je prvog dana u Međunarodnoj školi za izučavanje holokausta u Jad Vašemu posjetila i ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić. Osim toga, dobrodošlicu im je poželio i ambasador BiH u Izraelu Duško Kovačević istakavši da se ne ustručavaju da se obrate za bilo kakvu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana