Svjetski dan životne sredine: Svake tri sekunde nestane šume površine stadiona

Srna
Svjetski dan životne sredine: Svake tri sekunde nestane šume površine stadiona

BANjALUKA- Svake tri sekunde na Zemlji nestane šume površine jednog fudbalskog terena, a tokom posljednje decenije uništena je polovina svih močvara, saopštio je Republički zavod za statistiku povodom 5. juna, Svjetskog dana životne sredine. Obilježavanjem Svjetskog dana životne sredine ove godine se obilježava i početak decenije (2021-2030) posvećene obnovi ekosistema.

Cilj je da se tokom narednih deset godina spriječi, zaustavi i obrne proces degradacije šuma, poljoprivrednih zemljišta, pašnjaka, rijeka i jezera, okeana i obala, gradova i planina.

Republički zavod za statisku navodi podatak da je u Srpskoj u 2019. godini vještački pošumljeno za oko pet odsto više površine nego 2018. godine.

Obnova ekosistema je, ujedno, preduslov da se ostvare ciljevi održivog razvoja do 2030. godine.

Sadnja drveća, ozelenjavanje gradova, uzgajanje bašti, uklanjanje smeća sa obala rijeka i jezera male su, ali značajne akcije kojima svaka zemlja, društvo, organizacija i pojedinac mogu da doprinesu ozdravljenju planete Zemlje i njenih stanovnika.

Već je izgubljeno 50 odsto koralnih grebena, a 90 odsto bi moglo da nestane do kraja 2050. godine, čak i ako se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa. Kontinuirana degradacija i pritisak na šume, rijeke, jezera, planine i druge ekosisteme odražava se na klimatske promjene, biodiverzitet i egzistenciju ljudi na planeti Zemlji.

Gubitak ekosistema, kao što su šume, ograničava kapacitet Zemlje da prihvati ugljen dioksid u vremenu kada kontinuiran porast emisije ovog gasa u atmosferu može da znači katastrofalne posljedice po klimu i ljude.

Budući da od zaštite i obnove ekosistema zavisi opstanak brojnih vrsta, zdravlje Zemlje i ljudi, naučnici upućuju na hitnost zaustavljanja degradacije i obnove ekosistema.

Odlukom Generalne skupštine UN 1972. godine 5. jun je proglašen Svjetskim danom životne sredine, a zvanično je obilježen prvi put 1974. godine pod sloganom “Jedna je Zemlja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana