Superkompjuter otkrio strukturu skoro svih poznatih proteina

Tanjug
Foto: Ilustracija

SANTA KLARA- Guglov superračunar "Dip majnd" odredio je 3D strukturu skoro svih proteina poznatih nauci, saopštila je kompanija, što je okarakterisano kao jedan od najvećih naučnih proboja u istoriji, prenosi londonski list Indipendent.

"Razbijanje" strukture proteina je izuzetno važno jer može dovesti do boljeg razumijevanja rijetkih genetskih bolesti, a takođe može pomoći u razvoju novih vakcina i lijekova.

"Dip majnd" je u četvrtak sam pustio saopštenje da je njegova vještačka inteligencija pod imenom "Alpha Fold AI" otkrila strukturu više od 200 miliona proteina, kako je navedeno - "čitavog univerzuma proteina poznatog naučnicima".

Proteini su gradivni blokovi života i imaju mnogobrojne uloge u svim živim organizmima i to kao strukturne jedinice, transportni molekuli i kao enzimi, odnosno katalizatori hemijskih reakcija.

Biolozi su decenijama pokušavali da predvide proteinske strukture pomoću skupih eksperimentalnih metoda, uključujući upotrebu dugotrajnih metoda poput rendgenske kristalografije ili elektronske mikroskopije.

Sa početkom funkcionisanja"Alpha Fold" 2020. godine, preko više od pola miliona istraživača širom svijeta pokušavalo je da razbije strukturu „katalogizovanih proteina poznatih nauci“.

Najnoviji napredak, kaže se, proširiće bazu podataka o strukturi proteina sa skoro milion na preko 200 miliona struktura, sa potencijalom da ubrza napredak u rešavanju važnih problema u svijetu „od zagađenja plastikom do otpornosti na antibiotike".

Šef Guglovog superračunara Dip majnd Demis Hasabis rekao da je pokriven čitav proteinski univerzum i dodao:

"Sada smo na početku nove ere u digitalnoj biologiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana