Student iz Čačka stradao u Budvi 1955. godine: Jedina žrtva ajkule u Jugoslaviji

GS
Foto: Ilustracija

Ovih dana smo svjedoci strašnih vijesti koje stižu iz Hurgade,gdje su dvije žene izgubile život usljed napada ajkule.

Ovo nas je natjeralo da se prisjetimo jedinog poznatog napada ajkule na čovjeka na crnogorskom primorju, koji se tragično završio, desio se 13. jula 1955. godine.

Tog kobnog 13. jula, trojica studenata, veslajući, zastali su kod velike ravne stijene na Mogrenu, da se okupaju.

U vodu je prvi uskočio 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio napadnut. Napad je bio smrtonosan već u prvom naletu jer je od strahovitog ugriza morske nemani mladić bio gotovo prepolovljen.

Prema tvrdnjama lokalnih ribara, Tomaševića je napala velika bijela ajkula koja je navodno bila dugačka čak 6,5 metara. Prema sjećanjima starijih Budvana, doplivala je u crnogorsko podmorje za jednim američkim brodom.

Porodica i prijatelji nesrećnog mladića isplovili su čamcima do mjesta nesreće i oprostili se od njega bacivši cvijeće i vijence u more. Mjesec nakon tragedije, pri vrhu visoke stijene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, porodica nesrećnog mladića postavila je spomen ploču koja i danas stoji na istom mjestu, ali se natpis više ne vidi.

Na tabli je ispisano:

" U uvali iza ove stene, kupajući se sa drugovima, 13 VII  1955 izgubi život Stevan – Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22 godini, kao žrtva morske nemani. Neutešna porodica i drugovi. "

O ovom događaju mediji nisu izvještavali. Prvi tekst posvećen ovoj tragediji koji može da se nađe u arhivi bio je članak objavljen u Pobjedi od 14. avgusta 1955. godine, a bio je posvećen postavljanju spomen table. Tek u trećoj rečenici spominje se kako je mladić stradao.

"Nesrećni mladić koji je u Budvi letovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja, od morskog psa", pisala je Pobjeda.

Zaključuje se da napad ajkule na čovjeka nije u ono vrijeme bila "društveno-podobna tema" da bi mediji o tome izvještavali. Čak i kada se pominjala nesreća kod Mogrena, to je bilo tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netačne podatke.

Postoji legenda po kojoj je nesrećni mladić skočio sa stijene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala, a njenom nastajanju je vjerovatno doprinio ovakav odnos medija, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana