Sloga kuću gradi: Sedamnaestoro Bogdanovića živi pod istim krovom na surovoj planini, rade od jutra do sutra

GS
Sloga kuću gradi: Sedamnaestoro Bogdanovića živi pod istim krovom na surovoj planini, rade od jutra do sutra

Iako je na pragu proljeća, snijega još ima na Goliji. Da se svi problemi koje nosi život u planinskom kraju Ivanjice mogu prevazići kada su ljudi složni, pokazuje primer porodice Bogdanović. Njihovo domaćinstvo u selu Kumanica broji 17 članova.

I kada nisu svi na okupu za stolom skoro da nema mesta. Ali Bogdanovićima to ne smeta, jer je puna kuća njihova radost. Vukašin i Stevka imaju tri sina, a svaki od njih ima po troje djece.

"Imala sam sreće tako da su snaje mnogo dobre i što je najbitnije rodile su mi zlatnu djecu. To je najveće bogatstvo", kaže Stevka Bogdanović.

U zimskom periodu najviše posla imaju oko stoke, a pored poljoprivrede bave se eksploatacijom šuma i obradom drveta. Složni i vredni, na život u podnožju Golije se ne žale.

''Na selu je dobro živeti uz dobru organizaciji rada. Ako se dobro organizujemo dobro se može živeti. Jeste pos'o danonoćni takoreći od jutra do sutra, ali može se živeti", dodaje Vukašin Bogdanović.

"Kad svi imaju neke obaveze i zaposleni su onda nema razloga za svađu ili bilo šta", poručuje Radovan Bogdanović. U domaćinstvu Bogdanovića posla ima i za najmlađe.

"Pomažem babi kada dođem kući, čuvam ovce kad nema dosta domaćeg. Pošto je sada pao sneg ne čuvamo, ali na proleće, sad kad krene, ćemo čuvati", navodi Kristina Bogdanović, piše RTS.

Da je u zajednici sve lakše, potvrđuje i iskustvo porodice jednog od Vukašinovih sinova koji su se posle desetogodišnjeg života u Beogradu vratili u selo.

"Lepše je ovde nego u gradu zato što je deci blizu, idu u školu i sve zajedno i sve ima na selu", kaže Anica Bogdanović. Zbog brojnih prednosti srednjoj generaciji Bogdanovića ostanak na selu nije dilema.

"Solidno se živi i predložio bih svima mog uzrasta da ostanu, neće se pokajati", poručuje Radovan Bogdanović.

U vremenu kada mnoga sela ostaju pusta, ova porodična zajednica rjedak je primer opstanka u ivanjičkom planinskom kraju, u domaćinstvu koje broji 17 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana