Simfonijski orkestar iznenadio putnike u vozu "Soko"

Tanjug
Simfonijski orkestar iznenadio putnike u vozu "Soko"

BEOGRAD - Povodom svjetskog dana muzike 21. juna, "Srbija voz" i Vojvođanski simfonijski orkestar priredili su danas putnicima brzog voza "Soko" na relaciji Novi Sad-Beograd-Novi Sad iznenađenje u vidu mini koncerta klasične i filmske muzike.

Sastav od 12 muzičara uživo je tokom putovanja izveo nekoliko popularnih kompozicija i omogućio putnicima da uživaju u prepoznatljivim djelima klasične muzike tokom polučasovnog putovanja između dva grada.

Direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar rekao je da je Svjetski dan muzike inače praznik kada muzičari izlaze iz koncertnih dvorana u javni prostor i sviraju sve žanrove muzike.

"Vojvođasnki simfonijski orkestar je pre dva dana imao završnicu svoje desete, jubilarne sezone i odsvirali smo Malerovu Drugu simfoniju koju izvodi 200 muzičara, tako da na žalost nismo stigli da se spremimo da odsviramo, kao i svake godine, veliki koncert na trgu u Novom Sadu ili u dvorištu Zmaj Jovine Gimnazije, pa smo ove godine obradovali putnike ''Srbija voza''", rekao je Bugar.

Dodao je da je ideja o koncertu u brzom vozu potekla iz "Srbija voza" i da su je vojvođanski simfoničari rado prihvatili.

"Odabrali smo bisere klasične pmuzike, na repertorau su tango iz filma ''Miris žene'', O sole mio i Oda radosti. Veoma se brzo stiže od Novog Sada do Beograda, za svega 36 minuta, mi smo oduševljeni tom činjenicom, tako da nismo ni stigli da odsvriamo ceo repertoar, a već smo došli u Beograd", rekao je Bugar.

Dodao je da su putnici fenomenelno reagovali na ovo iznenađenje tokom putovanja i njihov nastup.

"Svi su izvadili mobilne telefone, uključili su se ''lajv'' i stvarno su bili oduševljeni.

Dobili smo ogroman aplauz, a to je ono što nam je falilo prethodne dve godine zbog korona virusa, aplauz i reakcija publike", istakao je Bugar.

Direktor "Srbija voza" Ivan Bulajić je naglasio da se to preduzeće trudi da svojim putnicima nudi nešto više od očekivanja.

"Imamo najkvalitetniju i najbržu prugu u ovom delu Evrope, najluksuznije vozove, i trudimo se da to polako postane standard u Srbiji. Ali, uvek moramo da se trudimo da ponudimo nešto više od očekivanja. Sa uvođenjem novih servisa, očekivanja putnika rastu, a mi uvek moramo da budemo korak iznad toga, pa smo tako došli na ideju da oplemenimo ovo putovanje na ovako lep način", naglasio je Bulajić. Najavio je da će sasvim izvesno "Srbija voz" nastaviti da priređuje putnicima slična iznenađenja.

"Naš marketinški tim ima zadatak da redovno priređuje iznenađenja putnicima. Ne bih da otkrivam koja sva iznenađenja ih očekuju, ali će ih svakako biti još", rekao je Bulajić. Dodao je da je zadovoljan popunjenošću brzog voza i to ilustrovao podatkom da je najveći izazov bilo naći slobodna mesta za 12 članova Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

"Mislim da su se građani Srbije vrlo brzo prilagodili novoj železničkoj liniji. Oni stariji su se vratili železnici, oni mlađi otkrili železnicu i sve to ide u jako dobrom pravcu. Znate de je veliki investicioni talas u toku, nabavke novih vozova, otvaranje novih pruga, mislim da će železnica postati kičma transporta putnika u Srbiji", zaključio je Bulajić.

Svjetski dan muzike, 21. jun, počeo je da se obeležava 1982. godine u Francuskoj, a zatim je prihvaćen kao međunarodni praznik i danas se proslavlja u više od 120 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana