Sijetl ima prvi stalni muzej digitalne umjetnosti

GS
Foto: Printskrin

Prvi stalni muzej NFT umjetnosti na svetu nalazi se u Sijetlu, a glavni cilj mu je edukovanje javnosti i popularizacija digitalne umjetnosti zasnovane na blokčejnu i kriptovaluti.

Nezamjenjivi tokeni su vrsta digitalne imovine kojoj je nedavno eksplodirala popularnost, a NFT umjetnička djela prodaju se za milione dolara. Nezamjenjivi tokeni postoje na blokčejnu, evidenciji transakcija koja se čuva na umreženim računarima.

Muzej je otvorio svoja vrata u januaru i od tada pruža mjesto umjetnicima i kolekcionarima da prikažu svoje NFT-ove u fizičkom okruženju, dok je cilj edukacija javnosti o ovom prilično novom tržištu digitalne umjetnosti.

„Stvarno smo shvatili sve mogućnosti gledanja na ovu vrstu umjetnosti na način da zapravo usporite, vidite sve detalje", navodi Dženifer Vong, jedna od suosnivača i kustos NFT muzeja u Sijetlu, prenosti Rojters.

Lokalni digitalni umjetnik Maksim Surguj prisustvovao je otvaranju muzejske izložbe „Razgovor o klimi“ 16. aprila, na kojoj su predstavljeni njegovi radovi koji se prodaju kao NFT na mreži, ali se takođe mogu štampati u fizičkom obliku.

„Ranije, ako pravite digitalno umjetničko ili fizičko umjetničko djelo, postojalo je mnogo ograničenja oko toga ko može da vidi umjetničko djelo ili kako može da ga posjeduje“, kaže Surgui, koji radi u tehnološkoj industriji u Sijetlu i prije godinu i po se upustio u kripto-baziranu umjetnost.

Prema martovskom izveštaju kompanije "Research and Markets" sa sjedištem u Irskoj, očekuje se da će globalno NFT tržište porasti na preko 21 milijardu dolara u 2022. godini.

„NFT je zapravo samo ugovor koji označava vlasništvo nad nekom vrstom imovine“, objašnjava Piter Hamilton, suosnivač muzeja. „Ovi tokeni... su u osnovi ugovor koji kaže da ovaj serijski broj pripada ovom umjetničkom djelu, i ako posjedujete ovaj token, vi ste pravi vlasnik“.

Muzej ima planiran program tokom cijele godine, prenosi RTS.

„Ne mogu dovoljno da istaknem koliko je važan edukativni dio ovog muzeja“, napominje Hamilton.

„Pokušavamo da uključimo ljude i pomognemo im da vide koja je vrijednost NFT-a i pomognemo ljudima da malo povuku zavjesu o tome šta je blokčejn i koja je njegova korisnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana