Sardinija: Umjesto oružja sir

Srna
Sardinija: Umjesto oružja sir

RIM - Italijansko ostrvo Sardinija nije samo mjesto čuveno po prekrasnim plažama i superluksuznim ljetovalištima, to je i adresa nekoliko fabrika koje proizvode oružje, a dnevni list “Il Manifesto” piše o projektu kojim lokalno stanovništvo želi da fabrike oružja pretvori u pogone za proizvodnju čuvenog ovčijeg i kozijeg sira, koja na Sardiniji ima dugu tradiciju.

Dve lokalne organizacije koje se bore za okolinu i protiv izvoza oružja u saradnji sa poljoprivrednim fakultetom iz grada Sasari sačinile su projekat za čiju realizaciju će tražiti novac iz Fonda za obnovu koji je italija dobila od EU.

Fabrika na Sardiniji koja je u vlasništvu njemačkih proizvođača oruzja, pravi i izvozi bombe i municiju između ostalog i u zemlje koje tretnutno učestvuju u ratovima poput Turske, Saudijske Arabije ili Katara.

Prema italijanskom zakonu zabranjeno je izvoziti oružje u zemlje koje ratuju, ali se nalaze načini da se zakon izigra.

Mirovne organizacije sa Sardinije, podsjeća “Il Manifesto”, često organizuju proteste protiv proizvodnje i izvoza oružja.

S druge strane uzgoj ovaca i koza od kojih se pravi i u svetu čuveni sir je u opasnosti, jer se uzgajivačima stoke za mlijeko isplaćuje mizerno malo, pa su i oni protestovali.

Ukratko, piše list, projekat predviđa zatvaranje fabrike oružja, preorijentaciju radnika koji sada prave bombe na proizvodnju sira i jačanje lokalne tradicionalne proizvodnje.

 Projekt će, piše list, biti predstavljen vladi u Rimu, do kraja ovoga mjeseca.




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana