Ko je žena pronađena na Krku: Pravila nakit za bogate i slavne, danas se ne sjeća ni svog imena

GS
Foto: Agencije

Sudbina žene koja je na hrvatskom ostrvu Krku pronađena dehidrirana i povrijeđena i koja nije znala da kaže ko je - nevjerovatna je, piše RTL.hr.

Ekipa emisije "Potraga" je otkrila ime žene koju je HGSS u nedjelju, 12. septembra spasio na ostrvu Krku, a njena je životna priča upravo filmska. Daniela Adamcova je, naime, svojevremeno bila dio svijeta poznatih i slavnih.

Studirala je dizajn i bavila se izradom dizajnerskog nakita koji su nosile zvijezde poput Brižit Bardo, Dajane Ros, Barbre Strejsend, postave serije "Prijatelji".

U nekom su trenutku stvari po Adamcovu pošle po zlu. Ostala je bez svega, nakon slave je postala beskućnica i završila u američkim udruženjima koje se bave rehabilitacijom beskućnika i osobama s mentalnim i ovisničkim problemima. 

Na slovačkom portalu  My Trencin stoji intervju s Adamcovom objavljen 2008. godine. Tamo piše da je rođena u Trenčinu gdje je živjela do svoje 19. godine kada je otišla u Ameriku. Rekla je da je htjela veću slobodu te da nikome iz porodice nije otkrila svoje planove do posljednjeg trena, prenosi Indeks.

Njen prijatelj je bio muzički producent i u kontaktu s ljudima iz filmske industrije pa joj je on pomogao u plasiranju nakita. Preko njega je posuđivala nakit studijima koji su snimali filmove.

Njen nakit kasnije su nosili Dajana Ros, glumice iz serija „Prijatelji“ i „Melrouz Plejs“, Brižit Bardo, Barbra Strejsend i druge zvijezde.

Godine 2000. se vratila u Slovačku, ali osam godina kasnije, u intervjuu, rekla je da se ne može naviknuti na život u Slovačkoj.

Žena je pronađena 12. septembra na ostrvu Krku, u blizini mjesta Čižići, na obali. Bila je dehidrirana i iscrpljena, a uočio ju je čovjek na barci koji je pozvao policiju i HGSS. Pripadnici spasilačke službe prenijeli su je s nepristupačnog terena do auta, nakon čega je prebačena u Rijeku. Imala je povrede po licu, ali policija nije sumnjala na krivično djelo.

Kako se nije sjećala svog imena ni ikakvih podataka o sebi, a nije imala ni mobilni telefon ni lične dokumente, policija je prošle sedmice uputila poziv građanima da se jave ako išta znaju. U utorak je pronađen njen ruksak,ali u novčaniku nije bilo ni dokumenata ni novca.

Policija je jutros potvrdila da se radi o 57-godišnjoj Slovakinji.

-U saradnji s građanima i medijima službenici Policijske postaje Krk prikupili su niz saznanja, koja su rezultirala utvrđivanjem identiteta žene pronađene 12. septembra na Krku. Utvrđeno je da je riječ o 57-godišnjoj državljanki Slovačke - navedeno je iz policije.

Policija je javno objavila fotografije pronađene žene, sa molbom za pomoć u utvrđivanju identiteta, budući da pronađena žena nije mogla dati podatke o sebi.

Od objave fotografija policija je putem elektronske pošte zaprimila više desetina dojava građana iz zemlje i inostranstva, kako iz zemalja Evropske unije tako i iz drugih zemalja, koji su dostavom fotografija ili drugih informacija željeli pomoći policiji u utvrđivanju identiteta.

Prvu od nekoliko dojava koje su dovele do utvrđivanja identiteta pronađene žene policija je zaprimila 20. septembra u večernjim časovima. Budući da je iz dostavljenog proizlazilo da bi pronađena žena mogla biti državljanka Slovačke, putem međunarodne policijske saradnje zatražena je pomoć slovačke policije.

Vrlo brzo je zaprimljen odgovor slovačke policije, kojim je potvrđeno da je žena putem fotografije prepoznata kao slovačka državljanka, starosti 57 godina.

Prema dosad utvrđenom, ona je boravila je na području Hrvatske kao turistkinja, a policija će i dalje nastaviti s utvrđivanjem okolnosti koje su prethodile njenom dolasku i pronalasku na otoku Krku, na nepristupačnom terenu Dobrinjštine.

Prema informacijama koje je prikupila "Potraga", Adamcova je 2015. godine otišla u Irsku, a zadnjih je godina putovala Evropom pa je tako i došla u Hrvatsku, vozom.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana