Romska pijaca nevjesta: Evo koliko muškarci plaćaju za nevine djevojke

GS
Romska pijaca nevjesta: Evo koliko muškarci plaćaju za nevine djevojke

Kalaidži je stara drevna zajednica Roma u Bugarskoj koja vijekovima njeguje svoju tradiciju kroz niz vjerovanja i običaja. Ukoliko posjetite Staru Zagoru u Bugarskoj prve subote pravoslavnog posta, vjerovatno ćete zateći cijeli grad na kolektivnom veselju.

Ljudi se vesele, piju, igraju, pričaju i jedu. Sve je upriličeno na poljani izvan grada. U pitanju je “Romska pijaca nevesta”. Mlade tinejdžerke sa teškom šminkom, komplikovanom frizurom i novima haljinama igraju i upoznaju se sa momcima. Majke ih prate, ponosne na činjenicu da su njihove kćerke stasale dovoljno da ispoštuju tradiciju svog naroda.

Kalidži vode komplikovane pregovore, cenkaju se oko nevjeste koju će kupiti, a potom dovesti kući. Ljubav je samo sporedna stvar. Ono što je važno je miraz. Djevojke od 15 godina znaju, da kada se udaju tu prestaje njihov život za koji su do sada znale i počinje onaj u kojem su supruge, a potom majke.

Djevojkama nije dozvoljeno da se sastaju sa muškarcima

Ova polunomadska populacija Roma poznata je po svom drevnom zanatu pravljenju i popravljanju lonaca, tiganja i kotlova. Obično žive u zabačenim selima, daleko jedni od drugih. Djevojkama i ženama nije dozvoljeno da se sastaju ili zabavljaju ni sa jednim muškim članom.

Najvažnije je da djevojka bude nevina, kako bi porodica mogla da je proda za veliku sumu novca. Inače, ako je poznato da djevojka nije nevina ona se daje po najnižoj mogućoj ceni. Ovo je jedina prilika gdje djevojke smiju da komuniciraju sa muškarcima izvan njihove porodice. Upoznavanje drugim danima ili van ove manifestacije nije dozvoljeno. Tinejdžerke su uvijek u pratnji članova porodice koji ih pažljivo čuvaju. Takođe, brak van njihove zajednice je tabu.

Muškarci na ovoj pijaci potroše od 7.500 do 11.300 dolara na cenkanje.

- Muškarci ne kupuju ženu, već njenu nevinost! Ako je zaista lijepa, cijena može da poraste. Tradicija je da ove porodice udaju svoju kćerku između njene 16 i 20 godine. Većina djevojčica ne pohađa više od osam razreda osnovne škole, jer se vjeruje da bi neko mogao da ih “ukrade” poslije šesnaeste godine. Tada ih roditelji zatvaraju u kuću - ispričao je etnograf Velču Krustevu, za Njujork tajms.

Međutim, ova tradicija je ozbiljno poljuljana upravo zbog činjenice da mladi Romi više ne žele da im roditelji ugovaraju brakove. Sa mobilnim telefonima dobili su uvid u svijet koji ih okružuje.

Kalaidžije se danas sve manje bave proizvodnjom lonaca, jer su danas jeftiniji oni iz Kine. Stoga se muškarci iz ove Romske zajednice danas sve više bave graševinarskim radovima. Oni odlaze u druge države kao nadničari, a kada se vrate polako u svoju zajednicu donose običaje drugih kultura.

Starije žene Kalaidžija sve više se zalažu da autonomiju. One žele da “izađu” iz kuće, ali loše obrazovanje i ekonomska nestabilnost ih sprječava u tome. Do tada pijaca nevjesta i dalje traje, ali u dosta manjem obimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana