Robotizovani oklopnjak “T-15 barbaris” posjeduje izuzetnu moć

Goran Ajder
Robotizovani oklopnjak “T-15 barbaris” posjeduje izuzetnu moć

Novo rusko teško borbeno vozilo pješadije pod nazivom “T-15 barbaris” ruske oznake (objekt 149) naziv je za potpuno novo BVP vozilo pješadije ruske vojske koje je 2016. godine zvanično ušlo u operativnu upotrebu ruskih kopneno-oklopnih jedinica. Rusija, kao i druge zemlje supersile, konstantno radi na gradnji novog oružja, snažnijeg i boljeg.

Upravo takav je oklopnjak “T-15 barbaris”, koji je tokom rigoroznih testiranja pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Duže godina Rusija je razvijala i testirala ovaj oklopnjak sve do njegove gradnje. Najveći napredak kod savremenog naoružanja je taj što se sve više oružje, pored čovjeka koji rukuje njim, oslanja na moderne kompjuterske sisteme, tj. neku vrstu robotizacije. Na prvi pogled ovo vozilo, osim veličine, ne razlikuje se drastično vizuelno od svog prethodnika. Pored veličine, uočava se i ekstremniji robusniji izgled, prvenstveno u vidu zaštite na vozilu sa bočnih strana preko gusjenica. U prošlosti ovakvo BVP vozilo bilo je neuporedivo različitije od današnjeg, od osnovnih stvari upravljanja vozilom, rukovanjem oružjem na vozilu, kao i sličnim komponentama, dok je danas sve to sasvim druga stvar.

Ovakvo moderno oružje današnjice sve se više oslanja na sofisticirane sisteme upravljanja vozilom, oružjem, pametnom municijom i sličnim komponentama. Takođe, da bi lociranje i praćenje mete bilo lakše, u toku obavljanja zadatka posada ima na raspolaganju moderne radare, senzore, termovizijske kamere itd. U skorijoj budućnosti sa ovakvom vrstom tehnologije u vozilu, pored ljudske posade, planira se korišćenje naprednih sistema za upravljanje vozilom iz daleka, daljinski pomoću satelita, bespilotnih letjelica i slično, pa sve do razvijanja nekog vida vještačke inteligencije, gdje bi ovakvo oružje moglo djelovati autonomno-samostalno.

Iako to djeluje kao nešto u domenu naučne fantastike, dobrim dijelom se to već ostvaruje i dešava, tj. uspješno i testira od zemalja supersila. Međutim, takvo novo poglavlje u čovječanstvu još nije dobilo odobrenje u vidu zakona koji bi dozvolilo upotrebu ovakve vojne tehnologije. Ovo govori mnogo o kakvom se moćnom oružju radi. “T-15 barbaris” je iz serije novog ruskog oružja za buduće vrijeme, zajedno sa najnovijim ruskim supertenkom “T-14 armata” i novom haubicom “S235 koališen-SV”.

Posada oklopnjaka “T-15 barbaris” maksimalno je opremljena modernom tehnologijom i rasterećena dosadašnjem komplikovanog rukovanja vozilom i oružjem. U početku razvijanja i gradnje ovakva BVP vozila nisu bila toliko efikasna i ekonomski isplativa jer prvenstveno tanka i slaba oplata okopa vozila dozvoljavala je neprijatelju izrazito veliku mogućnost pogotka, oštećenja, kao i uništenja vozila. Dovoljno je reći radi nekog poređenja da je tadašnji sovjetski BMP-2 težio 14 tona, dok sadašnji ruski “BVP T-15 barbaris” teži 50 tona. Rusi su to najbolje uvidjeli u urbanom ratovanju sa većim gubicima, kao što su bitke za Grozni, gdje su tadašnji BMP-2 najčešće bio laka meta pješadijskog sovjetskog oružja u vidu RPG-7, kao i u Avganistanu. Takođe, i loša preciznost topa BMP-2 bila je problematična i trebalo ju je unaprijediti. Upravo zbog ovih razloga napravljeno je potpuno novo vozilo “BVP T-15 barbaris”, ali sa korjenitom promjenom prije svega u vidu platforme, tj. zaštite koja je preuzeta od ruskog tenka.

Tenkovska platforma omogućila je, kao prvo, sigurnost vozila, koja je bila ključna i najpotrebnija kako za posadu, tako i za “BVP T-15 barbaris”. Ovo vozilo ima tročlanu posadu: vozač, nišandžija-operater i komandir, koji su smješteni iza motora, koji se nalazi u prednjem djelu vozila i to je urađeno da bi posada imala još bolju frontalnu zaštitu.

Desantna prostorija sa vratima od osam vojnika za intervenciju nalazi se u zadnjem dijelu vozila, dok se dva otvora nalaze na gornjoj platformi. Vozilo ima pasivnu oklopnu zaštitu od višeslojnog kompozita i pancirnog čelika, što iznosi oko 1.200-1.400 mm. “T-15 barbaris” ima NBH nuklearno-biološku-hemijsku zaštitu, a pod na vozilu je profilisan specijalnim zaštitnim pločama u obliku slova V, tako da je vozilo zaštićeno i od mina. “T-15 barbaris” zbog savremenih sistema ima mogućnost djelovati u svim vremenskim uslovima i prostorima.

 

Tehnički podaci

- posada: tri + devet vojnika

- dužina 10,8 m

- širina 3,5 m

- visina 3 m

- snaga motora 1.500 KS, što omogućava maksimalnu brzinu vozila od 70 km/sat

- doseg do 550 km

- sistem naoružanja ugrađen je u kupolu - univerzalni borbeni modul “epoha”, automatski top 2A42 kalibra 30 mm i mitraljez PKGM kalibra 7,62 mm, sa strana po 2x, ukupno 4x kornet-D protivtenkovske rakete i 10xAPS (aktivni sistem zaštite), koji služi za ometanje i uništavanje dolazećih projektila prema vozilu

 

Goran Ajder, vojni analitičar

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana