Riješena misterija Bermudskog trougla?

GS
Riješena misterija Bermudskog trougla?

Misterija Bermudskog trougla je nešto što postoji već toliko dugo da su mnogi čak i zaboravili na nju, ali jedan stručnjak tvrdi da je ona konačno riješena.

U intervjuu za dokumentarac Secrets of the Bermuda Triangle koji je prvi put emitovan 2019, Nik Hačings tvrdi da se misterija Bermudskog trougla može rešiti putem geologije.

Prema enciklopediji Britannica, ovaj misteriozni trouglasti dio na sjeveru Atlantskog okeana progutao je više od 50 brodova i 20 aviona koji su nestali bez traga.

Poznat je i kao "Đavolji trougao", a prvi navodi o nestancima vode porijeklo još iz 19. veka, ali Hačings kaže da ništa od toga nema veze sa natprirodnim silama ili vanzemaljcima.

On je u 60-minutnom dokumentacu objasnio:

"Bermudi su u osnovi morska planina, to je jedan podzemni vulkan. Pre 30 miliona godina, virila je iznad nivoa mora. Sada je erodirala i ostao nam je vrh vulkana. Imamo nekoliko uzoraka sa magnetitom. To je najmagnetičniji prirodni materijal na Zemlji".

Misterija Bermudskog trougla više nije misterija

Hačings je napravio eksperiment u dokumentarcu gde je mali komad ovog uzorka približio kompasu, čija igla je potpuno poludela i onemogućila navigaciju.

"Možete samo da zamislite kako je bilo starim moreplovcima koji su prolazili pored Bermuda. Sigurno je bilo uznemiravajuće."

To bi značilo da su se svi prosto gubili i da tu nema neke velike misterije, a ima i onih koji kažu da procenat nestalih uopšte nije toliko veliki u odnosu na neke druge delove okeana.

Naučnik Karl Krušelnicki rekao je da je ovaj dio blizu Ekvatora i bogatog dijela svijeta, tako da je veoma prometan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana