Raskoš narodne nošnje u Muzeju Kozare u novom svjetlu

Snežana Tasić
Raskoš narodne nošnje u Muzeju Kozare u novom svjetlu

PRIJEDOR - Matični muzej Kozare u Prijedoru čuva vrijedne eksponate, a istorijsko odjeljenje obuhvata trodimenzionalne predmete i dokumente iz više perioda.

To su kasni srednji vijek – turski period, austrijski period, period između dva rata 1918 - 1940, period Narodnooslobodilačkog rata 1941 - 1945 i period nakon Drugog svjetskog rata.

Nastanak Muzeja Kozare datira još 1954. godine i usko je vezan sa razvojem Prijedora i potrebom da se sakupe i očuvaju tekovine NOB-e i sjećanje na Kozaračku epopeju. Upravo iz tog razloga i zbog specifičnosti trenutka nastanka najveći dio istorijske zbirke i čine eksponati i dokumenti iz ovog perioda.

Izlagačku sezonu u 2020. godini otvoriće etnološka i istorijska izložba “Turski period” čiji su autori  kustos istoričar Nataša Tošanović i viši kustos etnolog Marija Radaković. Izložba će biti otvorena  od 23. januara do 29. februara.

Direktor Matičnog muzeja Kozare Zoran Radonjić najavio je da će prva od sedam likovnih izložbi na osnovu Konkursa za izlagačku sezonu 2020.  biti izložba Marije Jevtić, od 3. do 18. marta.

- Konkurs za izlagačku sezonu po prvi put je uveden u septembru 2015. godine i do sada smo zadovoljni autorima koji su proteklih godina po tom konkursu  izlagali u našoj ustanovi, tako da  će pored ove izložbe tokom 2020. u Prijedoru izlagati i Ljiljana Marinković, Nikolina Vuleta, Arpad Pulan, Olivera Šipka, Radmila Lizdek, Branko Milanović i Dženi Lejn - rekao je Radonjić.

On je dodao da će pored ovih, biće organizovana likovna izložba povodom obilježavanja 100 godina Gimnazije “Sveti Sava”  od 16. do 22. aprila.

- Treba istaći i arheološku izložbu “Biberče” koju čine minijaturne posude iz praistorijskih zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina, a koja će biti organizovana u aprilu - rekao je Radonjić.

Najavio je i istorijsku izložbu “Dobrota, ljepota i istina” – Braća Stojanović u svjetlu Tuzlanskog đačkog procesa 1915. godine autora višeg kustosa istoričara Vedrane Adamović,  koja će biti otvorena od 13. maja i biće doprinos ove ustanove obilježavanju Dana grada.

- Ove godine kao novinu najavljujemo izložbe u okviru saradnje Muzeja Kozare i Filozofskog fakulteta u Rijeci pod zajedničkim nazivom “Inter flumina Sanum et Oenum. Arheološka baština kao povod savremenom dijalogu” planirane su dvije uzajamne izložbe, kao povod za dalja istraživanja na lokalitetima Zecovi i Topića Brdo, a termini su od polovine juna do sredine jula – kazao je Radonjić.

Ove godine biće organizovana izložba Udruženja likovnih umjetnika Prijedora i izložba Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru, Prijedor 2020.

- Slavu muzeja Svetog Luku tradicionalno obilježavamo izložbom, a ove godine to će biti gostujuća izložba iz Etnografskog muzeja u Beogradu - istakao je Radonjić.

Dodaje da je postavljanjem stalne likovne izložbe u hodniku muzeja u 2015. godini, muzej uz izložbe (stalna likovna i istorijska), u depadansu muzeja - Kući Stojanovića, postaje mnogo zanimljiviji posjetiocima.

U 2017. godini postavljena je i stalna etnološka izložba pod nazivom “Identitet, nasljeđe, naša nošnja” i skoro potpuno završeni radovi na stalnoj arheološkoj izložbi.

- Naša narodna nošnja i eksponati publici su predstavljeni na jedan nov, savremen, funkcionalno i estetski prihvatljiv način. U  ogromnim vitrinama od stakla,  lutke sa narodnom nošnjom mogu  se sagledati sa svih strana, a manje vitrine i  dizajnirani panoi koji prate ovu izložbu predstavljaju praktično, jednostavno i zanimljivo upoznavanje sa  našim identitetom i nasljeđem kroz narodnu nošnju -  istakao je Radonjić.

Podsjeća da je tokom 2019. Muzej Kozare organizovao 16 izložbi. Zadovoljni su brojem posjetilaca u muzeju koji je prošle godine iznosio nekoliko stotina istinskih ljubitelja umjetnosti i tradicije.

Arheologija 

U Muzeju Kozare je 2018. otvorena arheološka izložba “Gradina Zecovi i nekropola Čarakovo”, koja prati hronologiju istraživanja ovih lokaliteta od 1953. godine do danas. Brojni arheološki eksponati koji čine ovu novu zbirku izloženi su u savremeno opremljenom izložbenom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana