Pronađeni fosili kornjače veličine automobila

Agencije
Pronađeni fosili kornjače veličine automobila

BOGOTA - Fosili kornjače veličine automobila pronađeni su u kolumbijskoj pustinji Takakoa i regionu Urumako u Venecueli. Kornjača vrste stupendemis geografikus /stupendemys geographicus/ lutala je ovim oblastima prije sedam do trinaest miliona godina.

Prvi ovakvi fosili otkriveni su tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali je životinja dužine oko četiri metra do sada ostala misteriozna.

Ova kornjača imala je veličinu i težinu kao standardna limuzina i naseljavala je veliko vlažno područje na sjeveru Južne Amerike prije formiranja rijeka Amazon i Orinoko, prenio je Bi-Bi-Si.

Mužjak je imao rogove usmjerene naprijed sa obje strane oklopa. Duboki ožiljci na fosilima sugerišu da su rogovi vjerovatno korišteni kao oružje u sukobima rivala.

Istraživači sada kažu da su su pronašli oklop dužine tri metra i kost donje vilice, na osnovu čega su došli do zaključaka o ishrani ove životinje.

Oni smatraju da je kornjača živjela na dnu jezera i rijeka pored gigantskih krokodila i da se hranila manjim životinjama, vegetacijom, voćem i sjemenkama.

Veličina ove kornjače imala je presudnu ulogu u odbrani od većih grabljivaca. Jedan fosil pronađen je sa utisnutim zubom velikog krokodila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana