Princ Aleksandar: Vratiti eksponate ukradene iz Karađorđevog muzeja

Srna
Princ Aleksandar: Vratiti eksponate ukradene iz Karađorđevog muzeja

BEOGRAD - Princ Aleksandar Karađorđević izrazio je nadu da će predmeti nemjerljive kulturno-istorijske vrijednosti ukradeni iz Muzeja vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu kod Velike Plane biti pronađeni i vraćeni.

On je u saopštenju poručio da je šokiran i tužan zbog ove pljačke.

“Nadam se da će vredni predmeti - simboli srpske borbe, tradicije i vere, biti pronađeni neoštećeni i vraćeni tamo gde i pripadaju - u Muzej posvećen mom čukun-čukundedi, vrhovnom voždu Karađorđu, koji je sinonim narodnog vođe, uzor i inspiracija”, naveo je princ Aleksandar.

On je istakao da ukradeni predmeti stari više od 200 godina podsjećaju ne samo na njegovog velikog pretka, već i govore o dugoj i slavnoj istoriji i tradiciji srpskog naroda i kao takvi imaju nemjerljivu kulturno-istorijsku vrijednost.

“Verujem da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani i da se ovakve sramne krađe više neće ponavljati”, poručio je princ Aleksandar Karađorđević.

Princ Filip Karađorđević izjavio je da su u pljački Muzeja vožda Karađorđa ukradeni eksponati koji su dio vrijedne kulturno-istorijske baštine.

“Iz medija smo saznali da je opljačkan Muzej vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu. Nažalost, nemamo više informacija sem da su iz Muzeja ukradene dve krune, dve kubure, puška “kremenjača” i Jevanđelje”, naveo je princ Filip.

On je izrazio nadu da će policija brzo reagovati i uhapsiti počinioce, te da će ukradeni eksponati neoštećeni biti vraćeni Muzeju, saopšteno je iz Službe porodice Karađorđević za saradnju sa medijima.

Muzej vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu kod Velike Plane obijen je i opljačkan, javio je ranije RTS.

Iz Muzeja su ukradene dvije stare krune za vjenčavanje, dvije kubure, jedna puška “kremenjača” i Jevanđelje.

Provalnici su u Muzej ušli kroz prozor sa kojeg su prethodno skinuli rešetke, a pretpostavlja se da se krađa dogodila između 27. i 30. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana