Potraga za Trojom: Grada nema, ali tu su drveni konji

Agencije
Potraga za Trojom: Grada nema, ali tu su drveni konji

Svi su čuli za trojanskog konja uz pomoć kojeg su Grci pobijedili Trojance nakon 10 godina rata. Iako je ovaj konj simbol kraja etike i morala u borbi Grka, mnogi su se nadmetali u nastojanju da otkriju i dokažu gdje je to bila Troja u želji da ovaj drevni grad bude povezan sa njihovom istorijom.

Dok neko ne dokaže drugačije, smatra se da se slavni rat odigrao na teritoriji današnje Turske u okrugu Čanakale. Ali kada je njemački arheolog Hanrih Šliman započeo iskopavanja, a i oni koji su to radili nakon njega, pronalazili su ostatke nekoliko gradova, a na mjestu za koje se smatra Trojom pronađeno je nekoliko gradova koji su nicali jedan na drugom.

Ni za jedno od pronađenih oronulih zidina se ne može tvrditi sa sigurnošću da je Ilij, ali za grad koji je opjevan jou u 8. vijeku prije nove ere i nakon toga spaljen i napušten, veliki je uspjeh makar i otprilike znati gdje se nalazio.

Kako je stanovništvo ovog dijela grčke ponosno što se tako važan istorijski događaj to jest, događaj koji inspirisao Homera da ostavi civilizaciji najstarije epove.

Danas, kada krenete u posjetu drevnom gradu, vjerujući da se radi o Troji, naići ćete na nekoliko replika glavnog simbola kobnog rata - trojanskog konja.

Kako su ovi moderni drveni konji napravljeni ne bi li privukli turiste, moguće je čak i ući u njih radi potpunijeg doživljaja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana