Postavljen zamjenski krst na tornju katedrale u Zagrebu koji je oštećen u potresu

GS
Postavljen zamjenski krst na tornju katedrale u Zagrebu koji je oštećen u potresu

Na južni toranj katedrale u Zagrebu jutros je postavljen drugi zamjenski krst, a nakon što je oštećena ova najveća sakralna građevina hrvatske prestolnice u nedavnom jakom zemljotresu.

Prvi od krsteva postavljen je prije dvije sedmice, a svaki teži 780 kilograma i bit će vezan na gromobransku instalaciju, javlja Indeks.

Krrstevi će na katedrali stajati privremeno, do konačne obnove, čiji rok do sada nije definisan. Obnova podrazumijeva izradu kamene replike jednog porušenog krsta.

Konačan krst bit će izrađen od stijene travertina iz kamenoloma Tivoli pored Rima koji je izabran za obnovu katedrale prije nekoliko decenija. 

Taj kamen je lagan i otporniji je na smrzavanja i druge atmosferske uticaje nego kamen iz kamenoloma Bizek kod Zagreba, od kojeg je katedrala izgrađena.

Podsjećamo, prošlog mjeseca eksplozijama je potpuno uklonjen sjeverni toranj zagrebačke katedrale jer je prijetio urušavanjem na stranu katedrale. 

Ovaj zvonik je imao otprilike 15 metara kubih kamena i težio je oko 30 tona, a uklonila ga je hrvatska vojska uz pomoć posebne dizalice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana