Posljedice kuge iz 14. vijeka imaju uticaj na ljude i danas

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELJINA - Posljedice kuge (crna smrt) koja je harala svijetom u 14. vijeku osjećaju se i danas u ljudskoj populaciji - navode naučnici.

Prva studija koja je analizirala DNK kostiju starih više vijekova pronašla je mutacije koje su pomogle ljudima da prežive kugu.

Crna kuga je jedan od najvažnijih, najsmrtonosnijih i najgorih trenutaka u ljudskoj istoriji. Procjenjuje se da je ta bolest usmrtila 200 miliona ljudi.

Naučnici pretpostavljaju da je uticaj kuge bio tako veliki da je mogao da oblikuje ljudsku evoluciju.

Zato su analizirali DNK iz zuba 206 drevnih kostura kako bi precizno datirali ljudske ostatke prije kuge, tokom pandemije te nakon nje.

Analiza je obuhvatila i kosti iz masovne grobnice Ist Smitfild u Londonu u kojoj su sahranjene žrtve kuge.

Rezultati studije objavljeni u časopisu “Priroda” pokazuju mutacije gena zvanog “ERAP2”.

Osobe koje su imale sreću da imaju prave mutacije tog gena imale su 40 odsto izgleda da prežive kugu.

Profesor Luis Bareiro sa Univerziteta u Čikagu objašnjava da je “posao” gena da proizvodi proteine koji “sjeckaju” invazivne mikrobe,a njegove đeliće pokazuju imunološkom sistemu kako bi ga pripremio da prepozna i neutrališe “neprijatelja”.

Taj gen dolazi u različitim verzijama - neke od njih đeluju dobro, a druge ne, a pojedinac nasljeđuje kopiju od svakog roditelja.

“Preživljavanje od 40 odsto najjača je selektivna posljedica do danas pronađena u ljudskoj vrsti”, ističe profesor Bareiro.

Oni koji su preživjeli kugu prenijeli su na đecu te korisne mutacije pa su one tako postajale sve učestalije.

“Vidimo povećanje od deset odsto kroz dvije do tri generacije, riječ je o najsnažnijoj selekciji u ljudskoj vrsti do danas”, ističe evolutivni genetičar Hendrik Poinar sa Univerziteta “Mekmaster”.

Rezultati su potvrđeni savremenim eksperimentima uz korištenje bakterije kuge “Jersinia pestis”. Uzorci krvi ljudi sa korisnim mutacijama bili su sposobni da se odupru infekciji za razliku od uzoraka onih koji nisu imali tu mutaciju.

Problem ovih spasonosnih mutacija gena je taj što su povezane sa autoimunim bolestima kakva je na primjer Kronova bolest /upala crijeva/ - pa ono što je pomoglo precima da prežive prije 700 godina može da šteti zdravlju današnjeg čovjeka.

I druge istorijske sile ostavljaju tragove na DNK.

Otprilike jedan do četiri odsto modernog ljudskog DNK dolazi od predaka koji su se miješali sa neandertalcima i to naslijeđe utiče na sposobnost čovjeka da odgovori na razne bolesti - navode naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana